Wykonanie
Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest bardzo bogaty w minerały i witaminy. Jadany był w Grecji, Rzymie, w XII wieku znany był kupcom arabskim. We Włoszech zdobył popularność około XVI wieku, a niecały wiek później prawdopodobnie za sprawą
Bony Sforzy trafił do Polski. Ze względu na to, że jest warzywem dość wymagającym, dawniej nazywano go
kapustą dla bogatych. Dziś ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest składnikiem zup, past, zapiekanek czy dodatkiem do dań głównych.średni
kalafior5
młodych marchewek3 łyżki
masłatwardy
owczy sersól,
pieprzszczypiorekKalafiora gotujemy. Następnie rozdzielamy go na różyczki.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Kalafior i
marchew wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i smażymy na
maśle 6-7 minut. Danie przed podaniem posypujemy strartyk
owczym serem i
szczypiorkiem.