Wykonanie
ZUPA KALAFIOROWANA
MLEKUObiecałam Wam przepisy z książeczek do wygrania w Konkursie Urodzinowym. Tym razem coś dla Jaroszy :D Kochani, przypominam, że na zgłoszenia czekam do 17 czerwca, a to tylko 6 DNI !! Zgłoszeń za wiele nie ma, więc konkurencja nie wielka. A szkoda:( Bo książeczki są naprawdę piękne, a Zadanie Konkursowe łatwe :( Więcej dowiecie się klikając w banerek pod
spodem... :)A żeby Was zachęcić do konkursu w sposób pieszczący Wasze podniebienia prezentuję Zupkę
Kalafiorową z książeczki
Hanny Grykałowskiej Przysmaki Kuchni Jarskiej . Szybciutko się ją robi i naprawdę smakuję super. Z racji tego, że jest na
mleku, świetnie nadaję się również na dla Maluszków, nawet tych dopiero co zaczynających jadać "dorosłe smakołyki:) Mój Synuś akurat odmówił jej jedzenia, ale dla Niego każda biała zupa jest niejadalna ;) Mnie i Mężowi bardzo smakowała :D Mój Szkrab ostatnio przekonał się do
mleka, więc może następnym razem skosztuję takich pyszności :) Polecam gorąco.Składniki (4 porcje) :
40 dkg
kalafiora2
ziemniaki (20 dkg)1
marchew (7 dag)3 szklanki
mleka3 łyżki
masła1
liść laurowy2 łyżki
szczypiorkusólpieprzKalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki.
Ziemniaki oraz
marchew umyć, obrać, opłukać.
Ziemniaki pokroić w kostkę,
marchew wzdłuż na 4 części. Przygotowane warzywa zalać 2 szklankami
wody oraz 2 szklankami
mleka, dodać
liść laurowy i ugotować do miękkości. Łyżką cedzakową wyjąć
marchew oraz część różyczek
kalafiora i odłożyć do przybrania.
Liść laurowy wyjąć i odrzucić. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. dodać pozostałe
mleko, zagotować i doprawić
solą oraz
pieprzem. Dodać
masło i mieszać, ąż się rozpuści. Odłożoną
marchew pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z różyczkami
kalafiora. Przed podaniem posypać
szczypiorkiem. Smaczności !!!