Wykonanie
Coś lekkiego, smacznego i mega szybkiego. To jest to, co lubię;) Dzień zabiegany nieco, więc chciałam zjeść coś dobrego i nie czasochłonnego...bo za chwil parę grillowanie się zaczyna;)Nim jednak ucieknę podsyłam moją dzisiejszą bazę pod grillowanie, czyli lekką zupę
marchewkową na
bulionie warzywnym, z
selerem naciowym,
curry i
papryką ostrą.Przygotowanie: 45 minutKoszt: 10-12 złSkładniki:1/2 kg
marchewek młodychseler naciowy - 4 łodygipół
porałyżka
masła1/2 l
bulionu warzywnegonatka pietruszkipapryka ostra i słodka po pół łyżki
sól,
pieprzpół łyżki
curryW garnku rozpuszczam
masło, po chwili dodaję pokrojoną
marchewkę,
por i
seler naciowy, podsmażam jakieś 10 minut, dodaję
przyprawy, łyżkę
curry i po pół łyżki
papryki czerwonej ostrej i słodkiej. Mieszam wszystkie składniki dokładnie. Podlewam
bulionem warzywnym, raz jeszcze mieszam wszystko i gotuję na małym ogniu jakieś 20 minut.Po tym czasie studzę zupę i miksuję na gładką masę. Doprawiam
solą i
pieprzem.Dla dodatkowego smaku posypuję
natką pietruszki - nie siekałam na drobno - i
szczypiorkiem.Krem wyszedł ostry, więc dla mnie bomba, jeśli ktoś nie lubi na ostro można zwyczajnie zmniejszyć proporcje
papryki.Smacznego;)
A jutro jak już się ogarnę... pogadamy o kremidłach, mazidłach i lakierach;)
Póki co, życzę wszystkim miłego weekendu;))