Wykonanie
Pierwszy raz w życiu robiłam tego typu zupę. Połączenie
marchwi i
pomarańczy wcześniej wywoływało we mnie obrzydzenie. Jednak mąż mnie namówił będąc na zakupach wczoraj. Pomyślałam, a co mi tam?No i wyszła super. Bardzo dobra i rozgrzewająca. Szybko się ją robi. Nic skomplikowanego w niej nie ma. To druga zupa w tym tygodniu. Wczoraj robiłam zupę gulaszową.Poza tym wpadłam w wir sprzątania. Generalnie wyrzucania. Niesamowite ile to człowiek może różnych śmieci nagromadzić w mieszkaniu. Mam również odwyk od facebooka i widzę same plusy.Składniki:1 kg
marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki100 g
masła2 duże
cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę1
pomarańczakorzeń
imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach2 kostki
bulionu drobiowegokilka kromek
chleba zwykłego polskiego½ pęczka
kolendry, drobno posiekanejświeżo mielony
pieprzświeżo mielona
sól2 szczypty
kminku150 ml
śmietany 30%5 łyżek
oliwy z oliwekKREM Z
MARCHWI: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g
masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wcześniej pokrojoną
cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty
imbir,
marchew i 2 szczypty
kminku. Skórkę
pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej
pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę
pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z 2
kostek rosołowych robimy 2 litry
bulionu,
bulionem zalewamy
marchew w garnku ( jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej
bulionu) Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.Do zupy dodajemy 150 ml
śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy
pieprzem i
solą.GRZANKI: Z kawałków
chleba odkrawamy skórki, miąższ
chleba kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy 3 łyżki
oliwy z oliwek, na rozgrzaną
oliwę dodajemy 40 g
masła. Na patelnię dodajemy
chleb pokrojony w kosteczkę i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone. Do grzanek na patelni dodajemy niewielką ilość
soli i posiekaną
kolendrę. Mieszamy.Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami, dekorujemy listkiem
kolendry.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl