Wykonanie
Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania zupę, a mianowicie krem z
marchwi. Jako, że uwielbiamy zamiast tradycyjnych zup kremy, postanowiłyśmy znaleźć taki o niepowtarzalnym i wyjątkowym smaku. Z pomocą przyszedł nam Pascal, a po kilku udoskonaleniach powstał nasz krem z
marchwi. Jest to zupa idealna na zimę, gdyż zawiera spore ilości świeżego
imbiru, który przyjemnie rozgrzewa.
Imbir nadaje zupie ostry korzenny smak. Jeśli ktoś nie przepada za
imbirem proponujemy dodać go w mniejszej ilości lub świeży, zastąpić sproszkowanym. Można go również zupełnie wyeliminować z przepisu, zastępując po prostu
pieprzem.
Czas przygotowania około: 30 minut ( w tym gotowanie zupy)Ilość porcji: około 3Składniki:1 kg
marchwi2
cebuleKorzeń
imbiru (świeży) kawałek około 6 cm1
pomarańcza60g
masła100ml
śmietana 30%Olej (opcjonalnie
oliwa)1 litra
bulionu (lub
kostka rosołowa drobiowa)
Kolendra,
sól,
pieprz,
kminekKromka
chleba /bułka/ grzanki – to co mamy pod ręką
Cebule obieramy oraz kroimy na drobną kostkę.
Marchew również obieramy, a następnie kroimy w kostkę lub półtalarki. W garnku rozgrzewamy
oliwę. Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
masło. Następnie dodajemy pokrojoną
cebulę i mieszamy aż się zeszkli. Do
cebuli dodajemy
marchew.
Imbir ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zupę doprawiamy
kminkiem ( jeśli ktoś za nim nie przepada można ominąć) oraz dodajemy starty
imbir. Następnie do garnka dolewamy
bulion drobiowy.
Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Skórkę
pomarańczy ścieramy na drobnych oczkach. Z tego, co nam zostało wyciskamy sok, który dodajemy do garnka. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Następnie miksujemy blenderem. Dodajemy około 100ml
śmietany. Doprawiamy według upodobań
kolendrą,
solą i
pieprzem. Możemy jeszcze chwilę potrzymać na małym ogniu, a w tym czasie przygotować tosty, które kroimy w kostkę. Jeśli ktoś nie ma tostera można pokroić
chleb lub
bułki w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce
oleju. Smażymy
póki nabiorą delikatnego rumianego koloru. Zupę nalewamy do talerzy, a wierzch posypujemy grzankami.