Wykonanie
Mam ksiązkę kucharską Pascala i Karola Okrasy i nie zawaham się jej użyć!
Będę z niej gotować, jak z nut! Jak na gratis do zakupów, jest całkiem do rzeczy. Wspaniale wydana, z pięknymi zdjęciami i w niesamowitym klimacie. Już pomijam fakt, że obłędnie pachnie farbą drukarską :D Jest pełna ciekawych i niesztampowych przepisów. Na pewno sporo z nich wykorzystam.Tymczasem polecam przepis Okrasy na zupę z
marchwi. Pyszna!SKŁADNIKIkilogram marchwiidwie
cebule4 cm kawałek
imbirupół łyżeczki
kminku2 litry
bulionu1 duża
pomarańczałyżka
masła2 łyżki
oliwyszczypta
kolendrypieprzsólWYKONANIE
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oliwie z
masłem.
Imbir zetrzeć na tarce,
marchew pokroić w półtalarki i dorzucić do
cebuli. Podsmażyć.Skórkę z
pomarańczy zetrzeć, a sok wycisnąć do marchwii. Dodać skórkę i
kminek. Wymieszać.Zalać całość
bulionem i gotować 15 minut.Po kwadransie całość zblendować.Dodać
kolendrę i podgotować chwilę.Podawać ze
śmietaną 30% i grzankami z
chleba.