Wykonanie
Miałam dziś tak mało czasu i jakoś wyjątkowo mało chęci na gotowanie, bo przeziębienie chodzi za mną od wczoraj - że już, już gotowa byłam coś zamówić na obiad . Co prawda kupiłam
kaczkę, ale dziś na nią nie miałam siły. Zwyciężył jednak mój zdrowy rozsądek, bo warzyw jak zwykle nie brakowało - upitrasiłam przepyszną potrawkę z
ziemniaków,
marchewki,
cebulki i
pora, z
zielonym groszkiem, słodką
śmietanką, doprawione
curry i
czosnkiem... Wszystkie zamawiane obiady niech się schowają - takie to było smaczne ;)
Składniki :1 kg
ziemniaków1
marchew1 mały
por1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 mała puszka
zielonego groszku3 łyżki
oleju3 łyżki
masła klarowanego100 g. słodkiej
śmietanki 30%odrobina
wody0,5 łyżeczki
currysól,
pieprz do smakuposiekany
szczypiorekPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki kroję tak, jak na grube frytki. Na dużej patelni rozgrzewam
olej, wrzucam
ziemniaki, lekko je
solę i pod przykryciem (na średnim ogniu) smażę ok. 15 minut, mieszając. Powinny zmięknąć, ale nie mają się zbyt rumienić. Dodaję
masło i posiekaną w piórka
cebulę, dokładam posiekany
czosnek i cienkie plastry
marchewki (pokroiłam ją obieraczką do warzyw), duszę razem kilka minut. Dokładam pokrojonego w plastry
pora (jasna część), podlewam wszystko odrobiną
wody- tyle, by
ziemniaki zmiękły do końca. Dodaję
curry, doprawiam
solą i
pieprzem. Wlewam
śmietankę, wsypuję
groszek, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Nie mieszam! Przed podaniem posypuję potrawkę posiekanym
szczypiorkiem.Przepis autorski.