ßßß
Składniki:500 gram ziemniaków3 marchewki1 duży por2-3 cebule2 łyżki masła1 łyżeczka curry1 litr wywaru (może być z kostki)200 ml. śmietany4 kromki chleba tostowegoolejczosneksólpieprzWykonanie:Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą i posiekanym czosnkiem , i rumienię na suchej, rozgrzanej patelni. Zupę rozlewam do talerzy i posypuje grzankami czosnkowymi.SMACZNEGO!