ßßß
 
            
         Dziś proponuję krem z porów. To zupa o łagodnym smaku, która zadowoli podniebienia całej rodziny. Można ją zaserwować w kilku odsłonach. Pod przepisem podaję możliwe modyfikacje.Potrzebujemy:0,8 l wywaru2 sztuki pora (biała i jasnozielona część)2 małe ziemniaki1 cebula2 kromki czerstwego pieczywa lub grzanki z 2 kromekopcjonalnie śmietanasól, pieprz, gałka muszkatołowamasło i odrobina oleju do podsmażenia pora i cebuliPora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, aż będą miękkie (ok 20 minut). W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucamy podsmażonego pora z cebulą. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Wrzucamy grzanki lub czerstwe pieczywo, następnie doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem. Opcjonalnie można dodać śmietanę 18 lub 30. Proponuję podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub paluchami.Oczywiście jest kilka sposobów do naginania tego przepisu. Już samo użycie (lub nie) śmietany daje nam dwie opcje. Możemy pominąć ziemniaki, bądź grzanki. Ja daję jedno i drugie, ponieważ preferuję gęstsze kremy. Możemy inaczej doprawić zupę, zamiast gałki dodać zioła, np.: tymianek, majeranek, natkę pietruszki. Wraz z cebulą i porem można podsmażyć też ząbek lub dwa czosnku. Opcji jest wiele, tak że każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.smacznego!
Dziś proponuję krem z porów. To zupa o łagodnym smaku, która zadowoli podniebienia całej rodziny. Można ją zaserwować w kilku odsłonach. Pod przepisem podaję możliwe modyfikacje.Potrzebujemy:0,8 l wywaru2 sztuki pora (biała i jasnozielona część)2 małe ziemniaki1 cebula2 kromki czerstwego pieczywa lub grzanki z 2 kromekopcjonalnie śmietanasól, pieprz, gałka muszkatołowamasło i odrobina oleju do podsmażenia pora i cebuliPora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, aż będą miękkie (ok 20 minut). W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucamy podsmażonego pora z cebulą. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Wrzucamy grzanki lub czerstwe pieczywo, następnie doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem. Opcjonalnie można dodać śmietanę 18 lub 30. Proponuję podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub paluchami.Oczywiście jest kilka sposobów do naginania tego przepisu. Już samo użycie (lub nie) śmietany daje nam dwie opcje. Możemy pominąć ziemniaki, bądź grzanki. Ja daję jedno i drugie, ponieważ preferuję gęstsze kremy. Możemy inaczej doprawić zupę, zamiast gałki dodać zioła, np.: tymianek, majeranek, natkę pietruszki. Wraz z cebulą i porem można podsmażyć też ząbek lub dwa czosnku. Opcji jest wiele, tak że każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.smacznego!