ßßß
 
            
         Składniki:ziemniaki 1 kgolej 2 łyżkimasło 1 łyżkaśmietana kwaśna 1,5 szklankiśmietana słodka, gęsta 1,5 szklankipapryka w proszku 1 łyżkasól 1,5 łyżkipieprz ¼ łyżeczkipor lub cebula 1Wykonanie:
Składniki:ziemniaki 1 kgolej 2 łyżkimasło 1 łyżkaśmietana kwaśna 1,5 szklankiśmietana słodka, gęsta 1,5 szklankipapryka w proszku 1 łyżkasól 1,5 łyżkipieprz ¼ łyżeczkipor lub cebula 1Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Smażyć przez ok. 5 minut na rozgrzanym oleju z masłem.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Smażyć przez ok. 5 minut na rozgrzanym oleju z masłem. Kwaśną śmietanę wymieszać ze słodką, dodać przyprawy.
Kwaśną śmietanę wymieszać ze słodką, dodać przyprawy. Ziemniaki wyłożyć do żaroodpornego naczynia,
Ziemniaki wyłożyć do żaroodpornego naczynia, polać śmietaną.
polać śmietaną. Pora lub cebulę poszatkować
Pora lub cebulę poszatkować i posypać ziemniaki.
i posypać ziemniaki. Piec pod przykryciem przez godzinę, następnie odkryć i zapiec jeszcze przez ok. 10 minut.
Piec pod przykryciem przez godzinę, następnie odkryć i zapiec jeszcze przez ok. 10 minut.