Wykonanie
Smażone piersi z
kaczki to jedno z moich ulubionych dań. Wiadomo jest pełno różnych innych dań lepszych, ale jeśli chodzi o
drób to
kaczka jest najlepsza dla mnie. Szkoda tylko, że takie
mięso jest dość drogie, bo mógłbym częściej jeść.W dzieciństwie było u mnie pełno
kaczek w domu i nie doceniałem tego wspaniałego
mięsa, a teraz z chęcią bym je konsumował częściej. Ale w życiu tak to jest, że z czasem zmieniają nam się smaki. Rzeczy których nie lubiliśmy nagle stają się dla nas pyszne.Myślę, że tak przyrządzona
kaczka będzie smakować nie tylko ale także innym miłośnikom tego przysmaku.Składniki:-
cebula- 2
marchewki średniej wielkości-
por- 2 szklanki czerwonego
półwytrawnego wina- 4 ząbki
czosnku- pół szklanki
suszonej żurawiny- 2 łyżki
masła- 7 średnich
ziemniaków-
olej roślinny-
sól-
pieprz- pół łyżeczki
rozmarynuPrzygotowanie:
Cebulę,
marchewki,
por i dwa ząbki
czosnku kroimy w drobną kostkę.Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy
masło. Gdy się rozpuści, wsypujemy
żurawinę i podsmażamy przez około minutę. Następnie dodajemy pokrojoną
cebulę,
marchewkę,
por i
czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Całość zalewamy
winem. Dusimy na wolnym ogniu przez około 40-60 minut (do miękkości składników).Piersi z
kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy lekko skórę
kaczki. Prószymy
solą i
pieprzem z obu stron. Smażymy na suchej patelni najpierw od strony skóry, tak długo aż będzie zarumieniona i chrupka. Przekładamy piersi na drugą stronę i pieczemy przez około 20 sekund. Po tym czasie przekładamy
mięso do piekarnika i zostawiamy na około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu kroimy na plastry.
Ziemniaki obieramy i kroimy na dość grube plastry. Smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, aż się zarumienią i będą miękkie.Pozostałe dwa ząbki
czosnku kroimy drobno, posypujemy
rozmarynem,
solą i miażdżymy wszystko razem. Taką masą posypujemy wcześniej usmażone
ziemniaki.Na talerz wykładamy
ziemniaki, na to sos z warzyw i
wina a następnie piersi z
kaczki. Całość posypujemy
suszoną żurawiną.