Chociaż uwielbiam czosnek, o dziwo takiej zupy jeszcze nie jadłam. Ale już wiem, że zjem ją jeszcze nie jeden raz. Cenna uwaga: aby pozbyć się czosnkowego "chuchu" można pogryżć liście pietruszki lub ziarenko kawy :)Przepis pochodzi z książki: "Kuchnia francuska" Anais Vially.Składniki:- 2 główki czosnku- 3 ziemniaki- 1 biała część pora- 1 cebula- 150 ml. białego, półwytrawnego wina- litr wody- 250 ml. śmietany 18 %- 4 żółtka- pęczek szczypiorku- łyżka oleju- sól i pieprz- grzanki natarte czosnkiem (ja swoje grzanki spaliłam, więc się wkurzyłam :) i dałam groszek ptysiowy)Przygotowanie:W garnku na na łyżce oleju podsmażamy pokrojony por i cebulę. Dodajemy obrany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki, białe wino. Całość zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez pół godziny po czym wszystko ucieramy blenderem.Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę zmieszaną z żółtkami i posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Dekorujemy groszkiem lub grzankami.