Wykonanie
Zarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:)Były, bo zupa czosnkowa została wykonana i skonsumowana. Cebulowa dalej czeka na swoją kolej.Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 .Składniki na ok. 3 porcje:2 główki
czosnku3
ziemniakikawałek białej części
poracebula150 ml białego
półwytrawnego winaok. litr
wodyśmietana 18 %łyżka
masła lub
olejuprzyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi, suszona
cebulka,
lubczykZrobiłam tak:1. w garnku rozpuściłam łyżkę
masła, wrzuciłam pokrojoną
cebulę i
pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż ząbki
czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone
ziemniaki (sł)2. szczypta
czosnku niedźwiedziego i suszonej
cebulki (o)3. dolałam zimną
wodę i posoliłam (sn)4. wlałam
wino (k)5. dorzuciłam szczyptę
lubczyku (g)Gotowałam ok. 30 min.Na koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam
śmietanę, posypałam zrobionymi z
pełnoziarnistego chleba grzankami i jeszcze dodatkowo
lubczykiem.
Ciekawe, bo po użyciu takiej ilości
czosnku byłam przygotowana na zupę bardzo mocno nim naznaczoną, a tu nic takiego nie nastąpiło - zupa jest (albo mnie tylko taka wyszła) dość łagodna, za to smaczna i wystarczająco rozgrzewająca.W każdym razie gościła na moim
stole pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni:)
"Dla wielu ludzi utrudnianie sobie życia stanowi jakiś ulubiony
sport"T. Dołęga-MostowiczKomentarze