Wykonanie
Grillowana
czerwona papryka – smakowita i wszechstronna
przyprawaJesień jest najlepszą
porą aby przygotować dużą ilość grillowanej, wędzonej, pieczonej
czerwonej papryki, którą możemy przechowywać w zamrażarce i wykorzystywać do
sosów, zup lub po prostu aby dodawać ją do dań duszonych i
makaronów.
Paprykę taką przed położeniem na ruszcie musimy dokładni umyć i osuszyć. Grillujemy ją całą na średnim ogniu do momentu aż cała skórka jest zwęglona. Po takim pieczeni
papryki wykładamy ją na ręcznik papierowy albo do papierowej torby aby ją ostudzić. Kiedy jest już wystarczająco chłodna usuwamy z niej skórkę, łodygi i nasiona.Drobiowe hamburgery z sosem z pieczonej
czerwonej paprykiSkładniki:½ kg zmielonego
mięsa z kurczaka250g
mrożonego szpinaku6 małych
cebul posiekanych2 lekko roztrzepane
jajka6 łyżek startego
parmezanu4 łyżeczki startej
skórki z cytryny2 wyciśnięte ząbki
czosnku1 łyżeczka
paprykisól i
pieprz do smaku8 chrupiących bułeczek
sezamowychPrzygotowanie:W dużej misce lekko wymieszać
mięso z kurczaka,
szpinak,
cebulę,
jajko,
czosnek,
parmezan,
skórkę z cytryny,
paprykę,
sól i
pieprz. Utworzyć 8 kotlecików. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. W międzyczasie grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury, ruszty mocno nacieramy
olejem aby zapobiec przyklejaniu hamburgerów. Na ruszcie umieszczamy przygotowane hamburgery i zmniejszamy temperaturę do średniej. Grillujemy w tej temperaturze 3 minuty z każdej strony , następnie zmniejszamy ogień do minimum i grillujemy je następne 3 minuty z każdej strony.
Bułki sezamowe ogrzewamy w grillu 2 minuty. Hamburgery podajemy w ogrzanych bułkach
sezamowych z sosem z pieczonej
czerwonej papryki.Sos z pieczonej
czerwonej paprykiSos z pieczonej
czerwonej papryki jest bardzo wszechstronny i może być podawany do hamburgerów, ryb, drobiu a także rewelacyjnie smakuje podawany z
makaronami i
serami.Składniki:2 duże pieczone
czerwone papryki1 duża
cebula drobno posiekana2 wyciśnięte ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki
musztardy Dijon2 łyżeczki
miodu1 ½ łyżeczki świeżo posiekanej
bazyliisól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smakuPrzygotowanie:Podsmażyć delikatnie
cebulę i
czosnek z
oliwą z oliwek. Dodać do malaksera lub blendera z pozostałymi składnikami. Bardzo dokładnie wymieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję.Summary
Article
NameGrillowana
czerwona papryka - smakowita i wszechstronna
przyprawaDescriptionJesień jest najlepszą
porą aby przygotować dużą ilość grillowanej, wędzonej, pieczonej
czerwonej papryki, którą możemy przechowywać w zamrażarce i wykorzystywać do
sosów, zup lub po prostu aby dodawać ją do dań duszonych i
makaronów.AuthornaRuszcie.pl