ßßß Cookit - przepis na Grillowana czerwona papryka

Grillowana czerwona papryka

nazwa

Wykonanie

Grillowana czerwona papryka – smakowita i wszechstronna przyprawa
Jesień jest najlepszą porą aby przygotować dużą ilość grillowanej, wędzonej, pieczonej czerwonej papryki, którą możemy przechowywać w zamrażarce i wykorzystywać do sosów, zup lub po prostu aby dodawać ją do dań duszonych i makaronów.
Paprykę taką przed położeniem na ruszcie musimy dokładni umyć i osuszyć. Grillujemy ją całą na średnim ogniu do momentu aż cała skórka jest zwęglona. Po takim pieczeni papryki wykładamy ją na ręcznik papierowy albo do papierowej torby aby ją ostudzić. Kiedy jest już wystarczająco chłodna usuwamy z niej skórkę, łodygi i nasiona.
Drobiowe hamburgery z sosem z pieczonej czerwonej papryki
Składniki:
½ kg zmielonego mięsa z kurczaka
250g mrożonego szpinaku
6 małych cebul posiekanych
2 lekko roztrzepane jajka
6 łyżek startego parmezanu
4 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki
sól i pieprz do smaku
8 chrupiących bułeczek sezamowych
Przygotowanie:
W dużej misce lekko wymieszać mięso z kurczaka, szpinak, cebulę, jajko, czosnek, parmezan, skórkę z cytryny, paprykę, sól i pieprz. Utworzyć 8 kotlecików. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. W międzyczasie grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury, ruszty mocno nacieramy olejem aby zapobiec przyklejaniu hamburgerów. Na ruszcie umieszczamy przygotowane hamburgery i zmniejszamy temperaturę do średniej. Grillujemy w tej temperaturze 3 minuty z każdej strony , następnie zmniejszamy ogień do minimum i grillujemy je następne 3 minuty z każdej strony. Bułki sezamowe ogrzewamy w grillu 2 minuty. Hamburgery podajemy w ogrzanych bułkach sezamowych z sosem z pieczonej czerwonej papryki.
Sos z pieczonej czerwonej papryki
Sos z pieczonej czerwonej papryki jest bardzo wszechstronny i może być podawany do hamburgerów, ryb, drobiu a także rewelacyjnie smakuje podawany z makaronami i serami.
Składniki:
2 duże pieczone czerwone papryki
1 duża cebula drobno posiekana
2 wyciśnięte ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki miodu
1 ½ łyżeczki świeżo posiekanej bazylii
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podsmażyć delikatnie cebulę i czosnek z oliwą z oliwek. Dodać do malaksera lub blendera z pozostałymi składnikami. Bardzo dokładnie wymieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Summary
Article Name
Grillowana czerwona papryka - smakowita i wszechstronna przyprawa
Description
Jesień jest najlepszą porą aby przygotować dużą ilość grillowanej, wędzonej, pieczonej czerwonej papryki, którą możemy przechowywać w zamrażarce i wykorzystywać do sosów, zup lub po prostu aby dodawać ją do dań duszonych i makaronów.
Author
naRuszcie.pl
Źródło:http://naruszcie.pl/2067/grillowana-czerwona-papryka-smakowita-wszechstronna-przyprawa