Wykonanie
Dzisiaj w roli głównej
piersi z kurczaka :-)I pyszny obiad z ich udziałem!Marynowany
kurczak wychodzi soczysty i aromatyczny- taki, jaki powinien być! ;-)Szybko, prosto i smacznie!
Potrzebujemy:2
piersi z kurczaka1
paprykę czerwoną1 średniej wielkości
cukinię400 g
pieczarek1 mała
cebula2 ząbki
czosnkuryż (u mnie brązowy)
sólpieprzoliwa/olejMarynata:
oliwapół łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzupół łyżeczki ostrej mielonej
paprykipół łyżeczki
ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej
bazylii2 ząbki
czosnkułyżeczka
musztardy starofrancuskiejłyżka
keczupułyżka
mioduKrok po kroku:Składniki marynaty łączymy ze sobą w miseczce.
Piersi z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na większą kostkę, myjemy, suszymy, wrzucamy do miseczki z marynatą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki będą nią pokryte.Miseczkę z
kurczakiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Gotujemy
ryż w lekko osolonej wodzie przez ok. 30-35 minut.Myjemy
cukinię i
paprykę, z której usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Następnie kroimy warzywa w większą kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe
pieczarki na ósemki).Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim obrane i drobno posiekane
cebulę i
czosnek. Następnie dodajemy
pieczarki i dusimy, aż większa część
wody z
pieczarek wyparuje, wtedy dodajemy
paprykę i
cukinię i dusimy do miękkości. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Zamarynowanego
kurczaka przekładamy na czystą patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając żeby wszystkie kawałki równo się usmażyły.Usmażonego
kurczaka wykładamy na talerz i podajemy z
ryżem i uduszonymi warzywami.Smacznego! :-)