ßßß
Potrzebujemy:2 piersi z kurczaka1 paprykę czerwoną1 średniej wielkości cukinię400 g pieczarek1 mała cebula2 ząbki czosnkuryż (u mnie brązowy)sólpieprzoliwa/olejMarynata:oliwapół łyżeczki solipół łyżeczki pieprzupół łyżeczki ostrej mielonej paprykipół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazylii2 ząbki czosnkułyżeczka musztardy starofrancuskiejłyżka keczupułyżka mioduKrok po kroku:Składniki marynaty łączymy ze sobą w miseczce.Piersi z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na większą kostkę, myjemy, suszymy, wrzucamy do miseczki z marynatą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki będą nią pokryte.Miseczkę z kurczakiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez ok. 30-35 minut.Myjemy cukinię i paprykę, z której usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Następnie kroimy warzywa w większą kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe pieczarki na ósemki).Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim obrane i drobno posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż większa część wody z pieczarek wyparuje, wtedy dodajemy paprykę i cukinię i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.Zamarynowanego kurczaka przekładamy na czystą patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając żeby wszystkie kawałki równo się usmażyły.Usmażonego kurczaka wykładamy na talerz i podajemy z ryżem i uduszonymi warzywami.Smacznego! :-)