Wykonanie
Polędwica to najdelikatniejsze
mięso z całej sztuki wieprzowej. Nie wymaga specjalnego traktowania, marynowania by było miękkie, kruche i pyszne. Nie potrzebuje też sporej ilości czasu na przygotowanie. To danie zajmie nam najwyżej 25 minut, więc to taka szybka wersja pysznego obiadu. U mnie smakowało wszystkim, i okazało się że taka porcja to dość mało. Myślę, że starczy dla
trzech - czterech osób. Podawać z
ziemniakami przygotowanymi na ostro i sezonową surówką.
Składniki:- kawałek
polędwicy wieprzowej (około 70 dag)- duża biała
cebula, najlepiej by była
młoda- pęczek
koperku- kilka gałązek świeżej
bazylii-
sól,
pieprz,
czerwona papryka jako
przyprawy-
oliwa z oliwek do podsmażeniaWykonanie:
Polędwice pociąć z poprzek, na cienkie około 1 cm plastry. Wyłożyć je do naczynia, oprószyć
przyprawami i świeżą posiekaną
bazylią. Można to zrobić wcześniej, ale nie jest to konieczne.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie okrągłe talarki. Posolić.Na dużej patelni najlepiej teflonowej rozgrzać tłuszcz, włożyć
cebulę na jedną stronę, a na drugą wkładać kawałki
polędwicy, i smażyć z obu stron po 2-3 minutki. Kiedy się podsmażą, wyłożyć je na
cebulę, i wkładać kolejne. Kiedy wszystkie kawałki będą już podsmażone posiekać świeży
koper, wrzucić na patelnię, i jeszcze chwilkę całość podsmażyć.Smacznego!