Wykonanie
Poniższy przepis otrzymaliśmy od Tojki w ramach konkursu "Ugotuj to i..... wygraj granitowy garnek".Zawijane
polędwiczki wieprzowe po włosku to idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a zależy nam na przygotowaniu czegoś wyjątkowego.Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować.Składniki2
polędwiczki wieprzowe2
pomidory200 - 250 g
sera mozzarella1
ogórek kiszony,1
czerwona papryka1
cebulalistki świeżej
bazyliiMarynata2-3 ząbki
czosnku6 łyżek
oliwy z oliwekprzyprawy -
tymianek - 1 płaska łyżeczka,
rozmaryn - pół płaskiej łyżeczki,
pieprz i
sól do smakuPrzygotowanie marynatyDo miseczki włożyć
tymianek,
sól,
pieprz,
rozmaryn, przeciśnięte przezpraskę ząbki
czosnku, wlać
oliwę – wymieszać.Przygotowanie polędwiczek
Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki.Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku
mięsa układamy paseczek
ogórka, paseczek
papryki i paseczek
cebulki, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką.Można lekko obsmażyć na patelni na
oliwie z oliwek (ja nie obsmażam).
Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym do zapiekania.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni C przez około 10 minut.Po tym czasie na każdego zawijańca nakładamy plasterek
mozzarelli i jeszcze raz zapiekamy, aletylko ok. 2 minuty (do czasu, aż
ser rozpuści).Po wyjęciu z piekarnika,
polędwiczki układamy na rozłożonych pomidorach na talerzu i ozdabiamy świeżymi listkami
bazylii.
Pomidory można zapiec razem z polędwiczkami.