Wykonanie
W poprzednim wpisie szczegółowo przedstawiłam moje pierwsze, dość nieudolne próby chałupniczego
suszenia pomidorów. Jestem pewna, że gdy dostanę rachunek za prąd, nakryję się nogami. Nie zmienia to jednak faktu, że zażarta o kilka słoiczków tego przysmaku sprawiła mi wiele satysfakcji. Podobne uniesienie przeżyłam ostatni raz chyba jako pięcio- czy sześciolatka, kiedy po godzinie wściekłego wycia, histerycznego płaczu i dziecięcych przekleństw, nauczyłam się w końcu samodzielnie wiązać sznurówki na kokardkę.Jeden słoiczek
suszonych pomidorów został zużyty do pesto rosso. Świetna sprawa takie pesto – do swojego dodałam zamiast
oliwy z oliwek tłoczony na zimno olej rzepakowy (który jest, jak już kiedyś wspominałam, nazywany „oliwą Północy”, ponieważ pod względem wartości odżywczych nie ustępuje tej pierwszej). Z
oleju mam więc moc nienasyconych kwasów tłuszczowych, z
suszonych pomidorów od groma likopenu, który ma działanie antynowotworowe, z
orzechów sporo cynku, wapnia i magnezu… W praktycznie każdym składniku pesto jest coś zdrowego i wartościowego. A do tego (uwaga, zaraz
będę banalna) pysznie smakuje i pasuje do wszystkiego – wystarczy zmieszać go z
makaronem i już mamy szybki obiad, można komponować je z
mięsem, wykorzystywać do
sosów, smarować nim
chleb i wyjadać prosto ze słoiczka.
Składniki (1 słoik 250 ml):120-150 g
suszonych pomidorów (w
oleju)5 łyżek utartego
parmezanu* (około 50 g)50 g
orzechów nerkowca**1-2 ząbki
czosnkusolidna garść liści
bazylii1-2 łyżki
octu balsamicznego albo
malinowegooliwa z oliwek albo
tłoczony na zimno olej rzepakowyprzyprawy:
sól morska, świeżo zmielony
czarny pieprz, szczypta
cukru (ewentualnie)
Pomidory wyjmij z zalewy i przełóż do kielicha blendera razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku i pozostałymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę, dolewając stopniowo
oliwę. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Przechowuj w lodówce do 5 dni.
* albo
grana padano czy pecorino, świetnie sprawdza się również litewski dziugas** możesz użyć też
orzeszków piniowych,
migdałów, łuskanego
słonecznika albo pestek dyniRelated PostsGenueńskie pesto z
bazylii (alla genovese)Pesto z pieczonej
paprykiPesto z
czosnku niedźwiedziego z
serem pleśniowym i
nerkowcamiRoladki
z piersi kurczaka z
cukinią i
marchewkąDomowe
suszone pomidory – wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać