Wykonanie
Składniki
Makaron:
mąka pszenna, 110 g
jajko, 1 sztuka
żółtko, 1 sztuka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sólSos pomidorowy:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
pomidory w puszce, 400 g
woda, 200 g
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
papryka słodkaoliwa do smażeniaFarsz:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
marchewka, 1 sztuka
pietruszka, 1 sztuka
boczek wędzony, 10 g
mięso mielone wołowe, 400 g
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
oliwa do smażenia
bazylia, 1/2 doniczki
Sos beszamelowy:
masło, 1 łyżka
mąka pszenna, 1 łyżka
mleko, 220 ml
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaDodatkowo:
ser żółty, 10-15 gSposób przygotowaniaWszystkie składniki na
makaron połączyć. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Obtoczyć w
mące. Zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podzielić na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkować, podsypując ciasto
mąką. Wycinać prostokąty wielkości naczynia, w którym będzie pieczona lasagne (moje miało wymiary 17×23 cm).
Makaron gotować al dente w dużej ilości osolonej
wody. Ja gotowałam każdy płat osobno, żeby uniknąć sklejenia
makaronu.Na
oliwie przesmażyć posiekany
czosnek i
cebulkę. Dorzucić
pomidory. Do puszki wlać
wodę. Zakręcić nią, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.
Marchewkę i
pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na
oliwie zeszklić posiekaną
cebulę i
czosnek. Dodać warzywa. Chwilę dusić. Przełożyć na talerz.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Smażyć na suchej patelni. Kiedy ładnie się zarumieni dorzucić
mięso mielone. Rozdrobnić widelcem. Smażyć na dużym ogniu do momentu, aż osiągnie ładny brązowy kolor, a
woda wyparuje. Dodać warzywa. Przyprawić i wymieszać. Po 5 minutach wlać
sos pomidorowy. Gotować do całkowitego zredukowania płynów. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Wrzucić posiekane liście
bazylii.Na
maśle przesmażyć
mąkę. Należy uważać, żeby jej nie przypalić. Zmniejszyć ogień do minimum. Cały czas energicznie mieszając wlać
mleko. Przyprawić. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Nie należy przerywać mieszania.Naczynie żaroodporne posmarować
oliwą. Układać kolejno do wyczerpania składników:
makaron, farsz,
sos beszamelowy i
ser żółty. Piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
top web hosting