Wykonanie

Bardzo lubię tarty.Tym razem
tuńczyk,
oliwki,
czerwona cebula i
ser grecki.Spód tarty zrobiłam taki jak w tarcie z
ricottą i surimi lub tarcie z
cukinią .Nadzienie:
tuńczyk w
oliwie (puszka)
czarne oliwki1
czerwona cebula100 g
sera typu greckiego (półtwardy lub
feta)posiekana
natka pieruszkiSos do farszu:250 ml
mleka100 ml kremówki2
żółtka2 łyżki
mąki2 łyżki
masła100 g tartego
żółtego seraduży ząbek
czosnkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowapo upieczeniu:

Aby przygotować sos: w garnku topimy
masło, dodajemy
mąkę.Kiedy się połączą, zalewamy powoli
mlekiem i
śmietanką, dodajemy
czosnek w całości.Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Trochę studzimy sos i dodajemy
żółtka,
starty ser.Dokładnie mieszamy i wylewamy sos na podpieczony i ostudzony spód.Na wierzch dajemy kawałki
tuńczyka, cząstki
cebuli,
oliwki i kawałki
sera.Posypujemy
natką.Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach.Krimy lekko przestudzoną tartę.Podałam z mieszanką
sałat z
oliwą,
cytryną i
pestkami słoneczika.