ßßß Cookit - przepis na Tarta z tuńczykiem, oliwkami i greckim serem

Tarta z tuńczykiem, oliwkami i greckim serem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię tarty.
Tym razem tuńczyk, oliwki, czerwona cebula i ser grecki.
Spód tarty zrobiłam taki jak w tarcie z ricottą i surimi lub tarcie z cukinią .
Nadzienie:
tuńczyk w oliwie (puszka)
czarne oliwki
1 czerwona cebula
100 g sera typu greckiego (półtwardy lub feta)
posiekana natka pieruszki
Sos do farszu:
250 ml mleka
100 ml kremówki
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
100 g tartego żółtego sera
duży ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
po upieczeniu:
Aby przygotować sos: w garnku topimy masło, dodajemy mąkę.
Kiedy się połączą, zalewamy powoli mlekiem i śmietanką, dodajemy czosnek w całości.
Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Trochę studzimy sos i dodajemy żółtka, starty ser.
Dokładnie mieszamy i wylewamy sos na podpieczony i ostudzony spód.
Na wierzch dajemy kawałki tuńczyka, cząstki cebuli, oliwki i kawałki sera.
Posypujemy natką.
Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Krimy lekko przestudzoną tartę.
Podałam z mieszanką sałat z oliwą, cytryną i pestkami słoneczika.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/04/tarta-z-tunczykiem-oliwkami-i-greckim.html