Wykonanie
Wilgotna i parna pogoda sprawiła, że w lasach wysypały się
grzyby. Ja do wybitnych miłośników
grzybów nie należę ale jakieś tam ulubione mam i czasami coś z nich przyrządzam. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam chrupiącą tartę z
kurkami. Doskonale pasuje na kolację, koniecznie z lampką
białego wina. Przy okazji polecam Wam także leśną pizzę, oraz risotto. Są to dania, które obok tradycyjnego sosu muszą się u mnie w sezonie pojawić. A odkryciem zeszłego roku były przepyszne pierogi z
kurkami.
Składniki na ciasto:200 g
mąki120 g
masła30 ml zimnej
wody (dałam odrobinę więcej)2 szczypty
soli1/2 łyżeczki
cukruMąkę połączyć z
solą i
cukrem. Dodać zimne
masło i rozdrobnić z
mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną
wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.Składniki na farsz:500 g
kurek1
cebulasól,
pieprznatka pietruszkiłyżka
oliwyKurki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, zeszklić
cebulę, dodać
kurki i dusić kilka minut (
woda powinna wyparować). Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
natką pietruszki.Składniki na sos:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki350 ml
mleka200 g tartego,
żółtego sera2
żółtka2 łyżki
natki pietruszkipieprz,
sól,
gałka muszkatołowaW garnku stopić
masło i dodać
mąkę. Wymieszać składniki i zalać je
mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić
solą i
pieprzem oraz sporą szczyptą
gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać
starty ser oraz
żółtka i posiekana
pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.Smacznego:)