Wykonanie
Do tej
pory jeśli robiłam tartę to na słodko. Jednak wytrawna wersja bardzo mnie kusiła więc w końcu nadszedł ten dzień kiedy odłożony do zrobienia przepis doczekał się realizacji. Wszystko jest tu idealne. Genialne kruche ciasto, lekko rozwarstwiające się niczym francuskie, zaskakujące połączenie
pora z
pieczarkami i ten sos. Całość smakuje tak wspaniale, że robiłam tę tartę 2
razy w ciągu tygodnia i bardzo ją wszystkim polecam.
ŹródłoSkładniki na ciasto:200 g
mąki120 g
masła30 ml zimnej
wody (dałam odrobinę więcej)2 szczypty
soli1/2 łyżeczki
cukruSkładniki na farsz:3
pory300 g
pieczarek2 łyżki
masłasól,
pieprzSkładniki na sos:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki350 ml
mleka200 g tartego,
zółtego sera2
żółtka2 łyżki
natki pietruszkipieprz,
sól,
gałka muszkatołowaMąkę połączyć z
solą i
cukrem. Dodać zimne
masło i rozdrobnić z
mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną
wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.
Pory i
pieczarki pokroić. Podsmażyć na
maśle pieczarki, dodać
pory. Przyprawić
solą i
pieprzem i dusić, aż
woda odparuje. Farsz przełożyć na podpieczone ciasto.W garnku stopić
masło i dodać
mąkę. Wymieszać składniki i zalać je
mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić
solą i
pieprzem oraz sporą szczyptą
gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać
starty ser oraz
żółtka i posiekana
pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.Smacznego:)