ßßß
ŹródłoSkładniki na ciasto:200 g mąki120 g masła30 ml zimnej wody (dałam odrobinę więcej)2 szczypty soli1/2 łyżeczki cukruSkładniki na farsz:3 pory300 g pieczarek2 łyżki masłasól, pieprzSkładniki na sos:2 łyżki masła2 łyżki mąki350 ml mleka200 g tartego, zółtego sera2 żółtka2 łyżki natki pietruszkipieprz, sól, gałka muszkatołowaMąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać zimne masło i rozdrobnić z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.Pory i pieczarki pokroić. Podsmażyć na maśle pieczarki, dodać pory. Przyprawić solą i pieprzem i dusić, aż woda odparuje. Farsz przełożyć na podpieczone ciasto.W garnku stopić masło i dodać mąkę. Wymieszać składniki i zalać je mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać starty ser oraz żółtka i posiekana pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.Smacznego:)