Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
brokuły 500 gramów
kalafiory 500 gramów
mleko 1,5 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 1,5 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
żółty ser 5 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
kalafiory i
brokuły ugotować na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, podzielić na różyczki i ułożyć w żaroodpornej płytkiej formie. Stopione
masło wymieszać z
mąką, rozprowadzić
mlekiem, zagotować, zdjąć z ognia, zaciągnąć
żółtkami, wymieszać z połową
startego sera, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zalać warzywa tym sosem, posypać resztą tartego
sera i zapiec. Podawać na gorąco z grzankami.Uwagi:Można przed wstawieniem do piekarnika obłożyć warzywa pokrojonymi na ćwiartki
jajkami ugotowanymi na twardo albo paskami
szynki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: aisha40Data: 2011-04-09W ILU STOPNIACH PIEC I JAK DLUGO?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: