ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki małe 600 gramówbrokuły 400 gramówkalafior 600 gramówmarchewka 300 gramówbulion warzywny 2 szklanekmasło 2 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychmleko 100 mililitrówcebula 1 sztukżółty ser tarty 50 gramównatka pietruszki według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimna wodą i zdjąć z nich skórkę. Umyte brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, a oczyszczoną marchewkę pokroić na małe kawałki. W garnku zagotować bulion, włożyć kalafior i marchewki, gotować 12 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach dodać brokuły. Oczyszczoną cebulę drobniutko posiekać. Warzywa odcedzić i odmierzyć 400ml bulionu. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, nie przerywając mieszania, oprószyć mąką i krótko zasmażyć na małym ogniu. Podlać odmierzonym bulionem i mlekiem, mieszając dodać połowę sera. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystkie warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, posypać pozostałym serem. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach. Wyjąć, udekorować zieleniną. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: