Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki małe 600 gramów
brokuły 400 gramów
kalafior 600 gramów
marchewka 300 gramów
bulion warzywny 2 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 100 mililitrów
cebula 1 sztuk
żółty ser tarty 50 gramów
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimna
wodą i zdjąć z nich skórkę. Umyte
brokuły i
kalafior podzielić na małe różyczki, a oczyszczoną
marchewkę pokroić na małe kawałki. W garnku zagotować
bulion, włożyć
kalafior i
marchewki, gotować 12 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach dodać
brokuły. Oczyszczoną
cebulę drobniutko posiekać. Warzywa odcedzić i odmierzyć 400ml
bulionu.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym
maśle, nie przerywając mieszania, oprószyć
mąką i krótko zasmażyć na małym ogniu. Podlać odmierzonym
bulionem i
mlekiem, mieszając dodać połowę
sera. Sos doprawić
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Wszystkie warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, posypać pozostałym
serem. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach. Wyjąć, udekorować
zieleniną. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: