ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka warzywna II

Zapiekanka warzywna II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki małe 600 gramów
brokuły 400 gramów
kalafior 600 gramów
marchewka 300 gramów
bulion warzywny 2 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 100 mililitrów
cebula 1 sztuk
żółty ser tarty 50 gramów
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimna wodą i zdjąć z nich skórkę. Umyte brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, a oczyszczoną marchewkę pokroić na małe kawałki. W garnku zagotować bulion, włożyć kalafior i marchewki, gotować 12 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach dodać brokuły. Oczyszczoną cebulę drobniutko posiekać. Warzywa odcedzić i odmierzyć 400ml bulionu. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, nie przerywając mieszania, oprószyć mąką i krótko zasmażyć na małym ogniu. Podlać odmierzonym bulionem i mlekiem, mieszając dodać połowę sera. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystkie warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, posypać pozostałym serem. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach. Wyjąć, udekorować zieleniną. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5071/Zapiekanka-warzywna-II