ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokalafior 500 gramówbrokuły 300 gramówcukinia 1 sztukcebula 2 sztukmarchewka 2 sztukrozmaryn 1 gałązkiolej według uznaniaser żółty 100 gramówrokpol 100 gramówparmezan 1 łyżek stołowychbulion warzywny 300 mililitrówmąka 1 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychgałka muszkatolowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu. Oczyszczone marchewki oraz cukinię pokroić. Opłukany kalafior oraz brokuły podzielić na różyczki (mrożonek nie rozmrażać). Rozdrobnione warzywa wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na półtwardo. Osączone warzywa oraz cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego.Sos serowy: bulion schłodzić w lodówce, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rokpol rozkruszyć widelcem. Na stopione na patelni masło, mieszając, wsypać mąkę. Podgrzać, wlać bulion i wymieszać. Wsypać żółty ser oraz rokpol, dodać mielony parmezan. Mieszając, doprawić do smaku solą, gałką oraz pieprzem.Sosem zalać warzywa i posypać rozmarynem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: