Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kalafior 500 gramów
brokuły 300 gramów
cukinia 1 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
rozmaryn 1 gałązki
olej według uznania
ser żółty 100 gramówrokpol 100 gramów
parmezan 1 łyżek stołowych
bulion warzywny 300 mililitrów
mąka 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowychgałka muszkatolowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, posiekaną
cebulę przesmażyć na tłuszczu. Oczyszczone
marchewki oraz
cukinię pokroić. Opłukany
kalafior oraz
brokuły podzielić na różyczki (mrożonek nie rozmrażać). Rozdrobnione warzywa wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na półtwardo. Osączone warzywa oraz
cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego.Sos
serowy:
bulion schłodzić w lodówce,
ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rokpol rozkruszyć widelcem. Na stopione na patelni
masło, mieszając, wsypać
mąkę. Podgrzać, wlać
bulion i wymieszać. Wsypać
żółty ser oraz rokpol, dodać mielony
parmezan. Mieszając, doprawić do smaku
solą, gałką oraz
pieprzem.Sosem zalać warzywa i posypać
rozmarynem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: