ßßß Cookit - przepis na Warzywa zapiekane w sosie serowym

Warzywa zapiekane w sosie serowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kalafior 500 gramów
brokuły 300 gramów
cukinia 1 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
rozmaryn 1 gałązki
olej według uznania
ser żółty 100 gramów
rokpol 100 gramów
parmezan 1 łyżek stołowych
bulion warzywny 300 mililitrów
mąka 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
gałka muszkatolowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną, posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu. Oczyszczone marchewki oraz cukinię pokroić. Opłukany kalafior oraz brokuły podzielić na różyczki (mrożonek nie rozmrażać). Rozdrobnione warzywa wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na półtwardo. Osączone warzywa oraz cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Sos serowy: bulion schłodzić w lodówce, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rokpol rozkruszyć widelcem. Na stopione na patelni masło, mieszając, wsypać mąkę. Podgrzać, wlać bulion i wymieszać. Wsypać żółty ser oraz rokpol, dodać mielony parmezan. Mieszając, doprawić do smaku solą, gałką oraz pieprzem.
Sosem zalać warzywa i posypać rozmarynem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11678/Warzywa-zapiekane-w-sosie-serowym