Wykonanie
Makaronowa zapiekanka zawsze jest mile widziana w moim domu. Podobną wersję już kiedyś prezentowałam na blogu (klik),tym razem
makaron wzbogaciłam o kilka nowych smacznych dodatków. Zapraszam:)
35 dkg drobnego
makaronu1 mały
kalafior1 mały
brokułpomidorki koktajlowe450 ml
mleka4 dkg
masła4 dkg
mąkisól,
pieprznatka pietuszkiżółty ser - ilość wg.uznania
Makaron gotuję w osolonej wodzie,odcedzam.
Brokuła i
kalafiora rozdzielam na różyczki i wrzucam do wrzącej osolonej
wody i gotuję al dente. Do
wody można dodać szczyptę
cukru,żeby
kalafior nie ściemniał po odcedzeniu.
Pomidorki płuczę i kroję na połówki.W osobnym rondlu rozpuszczam
masło,dodaję
mąkę i podsmażam mieszając,zdejmuję garnek z ognia i stopniowo wlewam zimne
mleko cały czas mieszając sos.Sos doprawiam
pieprzem,stawiam ponownie na ogniu i gotuje przez krótką chwilę cały czas mieszając,dodaję część
żółtego sera i mieszam,aż
ser się rozpuści.Piekarnik nagrzewam do 200 - 220 stopni.
Makaron mieszam z warzywami oraz sosem,
natką pietruszki.Wykładam do naczynia żaroodpornego, wierzch posypuję resztą
sera i całość zapiekam do zrumienienia, ok.20 - 25 min. Smacznego!!!