Wykonanie
Bardzo apetyczna potrawa z dużą ilością
kalafiora i
brokuła. Można ją podać na kolację, ale można też jak najbardziej zaserwować jako drugie danie na obiad.Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie - gotowanie w mig" nr 8/2010.
Składniki :1
kalafior (ok. 1 kg)1
brokuł (ok. 1 kg)1 łyżka
soli1 łyżeczka
cukru20 dag
szynki wędzonej1
cebula (10 - 15 dag)3 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mleka½ łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smaku20 dag startego
żółtego seraWykonanie :
Kalafior i
brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym i doprawionym łyżeczką
cukru wrzątku przez ok. 5 minut.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i tniemy w cienkie piórka. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym łyżką
masła układamy różyczki
kalafiora i
brokuła, posypujemy rozdrobnioną
szynką i
cebulą i ewentualnie posypujemy delikatnie
solą i
pieprzem. Pozostałe 2 łyżki
masła roztapiamy w rondlu, dodajemy
mąkę, podgrzewamy do jej zeszklenia się i stale mieszając wlewamy
mleko (porcjami). Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Sosem beszamelowym zalewamy przygotowane warzywa i zapiekamy 15 minut od chwili zawrzenia w temp. 180°C*. Pod koniec posypujemy startym
żółtym serem.*Jeżeli mamy obawy, że naczynie może nam pęknąć po włożeniu do piekarnika o tej temperaturze, wówczas wkładamy je do temp. 100°C, po ok. 5 minutach podwyższamy do 180°C i od chwili zawrzenia zapiekamy ok. 15 minut.