ßßß Cookit - przepis na Tarta porowo-pieczarkowa

Tarta porowo-pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

By zapewnić (sobie i Wam) odpoczynek od świątecznych potraw, zrobiłam wytrawną tartę. Przygotowanie jest łatwe, ale i długie, za sprawą pracy wieloetapowej. Można powiedzieć, że tarta idealnie (pod względem przygotowania i ogółem - potrawy) pasuje do romantycznej kolacji. U nas świec nie było, ale świeciła choinka, więc i nastrój był :). Tarta smakuje wybornie. Pieczarki i por doskonale komponują się z kruchym ciastem. A sos na bazie beszamelu... mmm, musicie spróbować. Przepis popatrzony na blogu Gotuję, bo lubię, z niewielkimi modyfikacjami z mojej strony.
Składniki - ciasto (forma do tarty o średnicy 25 cm):
- 200 g przesianej mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 30 ml lodowatej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- dwie szczypty soli,
Farsz:
- 200 g pieczarek,
- 3 pory (białe części),
- łyżka masła,
- sól, pieprz (wg gustu, ale farsz nie powinien być mdły).
Sos:
- 300 ml mleka,
- 25 g masła,
- 25 g przesianej mąki pszennej,
- 150 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wg gustu, j.w.),
- 2 żółtka,
- 2 łyżki natki pietruszki.
Na początku przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki mieszamy, a następnie zagniatamy. Gdy powstanie gładka, elastyczna kula, wkładamy ją do worka foliowego, a następnie do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki i pory myjemy, kroimy na plasterki (pieczarki na mniejsze, pory na półplasterki lub plasterki, niezbyt grube). Na łyżce masła podsmażamy pieczarki. Pod koniec, gdy woda zacznie odparowywać, dodajemy pory. Podsmażamy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz zostawiamy.
W garnuszku roztapiamy masło (na sos), dodajemy mleko (odlewamy pół szklanki i zostawiamy na boku). Do odlanego mleka w szklance dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia. Mleko z masłem doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i powolutku dodajemy rozmieszane mleko z mąką. Mieszamy energicznie. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy do przestudzenia. Po ok. 10 minutach dodajemy starty żółty ser i żółtka. Wszystko mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy na kształt i rozmiar formy. Przenosimy do niej bardzo uważnie, by się nie połamało. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ciasto powinno się lekko podpiec, nie upiec. Jeśli zacznie się rumienić (nawet przed upływem 15 minut), należy wysunąć z piekarnika i nałożyć farsz, a następnie zalać sosem. Farsz i sos muszą być równomiernie rozłożone. Całą tartę pieczemy dalej, w tej samej temperaturze, przez ok. pół godziny. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/12/tarta-porowo-pieczarkowa.html