Wykonanie
Od kiedy zaczęłam kilka lat temu piec pizzę w domu to przestaliśmy jadać ją na
mieście. W domu wychodzi zdecydowanie taniej a poza tym każdy może dostać taką na jaką ma akurat ochotę. Przeważnie powstają za jednym razem 2 albo 3 różne wersje bo każde z nas ma inne upodobania w tym temacie. Ja bardzo lubię pizzę z
grzybami.
składniki:2 szkl.
mąki pszennej20 g świeżych
drożdżyok. 3/4 szkl. ciepłej
wody1 płaska łyżka zimnego
masła1
żółtko1 duża
cebula300 g świeżych
kurek200 g
ostrego żółtego sera, użyłam Zbójnickiego1 łyżka
oliwy do ciasta + 2 łyżki do
grzybów,do smaku:
sól,
cukier,
pieprz mielony, starta
gałka muszkatołowasposób przygotowania:
Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki,
grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osączyłam - większe sztuki
porwałam na mniejsze kawałki.
Ser starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki
oliwy, wrzuciłam
cebulę a kiedy się zeszkliła dodałam
grzyby i smażyłam całość mieszając na silnym ogniu ok. 3 min.. odparowując
wodę. przyprawiłam
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej, odstawiłam do przestudzenia.
Drożdże rozkruszyłam, roztarłam je z 1 łyżką
cukru i wlałam do nich ciepłą
wodę, odstawiłam na 10 min..
Mąkę przesiałam z 1/2 łyżeczki
soli, roztarłam ją palcami z zimnym
masłem, łyżką
oliwy i
żółtkiem. Wlałam spienione
drożdże, wyrobiłam elastyczne ciasto. Włożyłam je do miski i przykryłam czystą ściereczką, odstawiłam na 30 min. aby podrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i odłożyłam na kolejne 30 min.. Podzieliłam je na 5 części - możecie też zrobić jedną czy dwie większe pizze. Każdą część rozwałkowałam na placek. Na każdy wyłożyłam po trochu smażonych z
cebulą grzybów przesypując je
serem. Piekłam na specjalnym kamieniu do wypieku pizzy (ja mam taki f-my Fratelli) ok. 10 - 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.CPrzeważnie piekę kilka mniejszych placków zamiast jednej dużej bo tak nam wygodniej.