Wykonanie
Nie jest to klasyczne ciasto na pizzę bo z dodatkiem
masła i
żółtka, ale przyznam, że bardzo nam właśnie takie smakuje i wykorzystuję je często do różnych wypieków. Pojawi się pewnie tutaj jeszcze w wielu odsłonach. A miłośników tradycyjnej kuchni włoskiej proszę żeby się nie denerwowali - każdy robi tak jak lubi :-)
składniki:2 szkl.
mąki (szkl. poj. 250 ml)20 g świeżych
drożdży1
żółtko1 płaska łyżka zimnego
masła1 łyżka
oliwyok. 3/4 szkl. ciepłej
wody4 - 5 łyżek
koncentratu pomidorowego 30%do smaku:
sól,
cukier,
pieprz mielony,
oregano1
cebula,250 g
ostrego żółtego sera, użyłam Zbójnickiegook. 300 - 500 g
kiełbasy czosnkowejsposób przygotowania:
Ser starłam na tarce o dużych oczkach.
Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki.
Kiełbasę pokroiłam na niezbyt cienkie plasterki. Rozgrzałam patelnię, podsmażyłam kiełbasiane krążki do zrumienienia z oby stron, przełożyłam na talerz a na tłuszczyku, który wytopił się z
kiełbasy zeszkliłam
cebulę. W kubku rozmieszałam
koncentrat pomidorowy dodając kilka łyżeczek
wody aż nabrał konsystencji gęstego sosu - doprawiłam go do smaku odrobiną
cukru,
solą,
pieprzem i
oregano.
Drożdże rozkruszyłam, roztarłam je z 1 łyżką
cukru i wlałam do nich ciepłą
wodę, odstawiłam na 10 min..
Mąkę przesiałam z 1/2 łyżeczki
soli, roztarłam ją palcami z zimnym
masłem, łyżką
oliwy i
żółtkiem. Wlałam spienione
drożdże, wyrobiłam elastyczne ciasto. Włożyłam je do miski i przykryłam czystą ściereczką, odstawiłam na 30 min. aby podrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i odłożyłam na kolejne 30 min.. Podzieliłam je na 5 części - możecie też zrobić jedną czy dwie większe pizze. Każdą część rozwałkowałam na placek. Każdą posmarowałam
sosem pomidorowy, ułożyłam krążki
kiełbasy przy brzegach a na środku
cebulkę, posypałam
startym serem. Piekłam na specjalnym kamieniu do wypieku pizzy (ja mam taki f-my Fratelli) ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.C