ßßß




Składniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pełnoziarnistej2/3 szklanki ciepłej wody8 g suchych drożdży1 łyżeczka cukru1 szczypta soli3 łyżki oliwy z oliwekSos beszamelowy:1 łyżka masła1 łyżka kopiasta mąki1 szklanka mlekasól, pieprz do smakuDodatkowo:2 garście podgrzybków2 średnie cebule2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka masłakilka plastrów ulubionego wędzonego żółtego serapieprz, sól do smakuWykonanie ciasto:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól, mieszamy. Do suchych składników wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy ręką, w razie potrzeby odrobine podsypujemy mąką. Następnie przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawimy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).Sos beszamelowyW małym rondlu rozpuszczamy maso, dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy przez kilka sekund masło. Następnie cały czas mieszając wlewamy zimne mleko i doprowadzamy w wrzenia. Zestawiamy z palnika, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mimo starannego mieszania w sosie zrobiły się wam grudki, beszamel możecie zblendować.Przygotowanie grzybówGrzyby obieramy z zanieczyszczeń i opłukujemy pod bieżącą wodą . Osuszamy na papierowym ręczniku. Na oleju szklimy poszatkowaną cebulę, następnie dodajemy podgrzybki i masło. Smażymy je na dużym ogniu do miękkości. Doprawiamy obficie pieprzem i solą.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy formując okrąg średnicy ok. 30 cm z małym rantem. Placek przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę, a następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy sosem beszamelowym. Na sosie rozkładamy podgrzybki z cebulą, a następnie układamy kawałki sera. Pizzę wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy koperkiem.Smacznego!