Wykonanie
Pizza w smakach jesieni …
Składniki na ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pełnoziarnistej2/3 szklanki ciepłej
wody8 g suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 szczypta
soli3 łyżki
oliwy z oliwekSos beszamelowy:1 łyżka
masła1 łyżka kopiasta
mąki1 szklanka
mlekasól,
pieprz do smakuDodatkowo:2 garście podgrzybków2 średnie
cebule2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
masłakilka plastrów ulubionego wędzonego
żółtego serapieprz,
sól do smakuWykonanie ciasto:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże i
sól, mieszamy. Do suchych składników wlewamy
oliwę i ciepłą
wodę. Ciasto wyrabiamy ręką, w razie potrzeby odrobine podsypujemy
mąką. Następnie przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawimy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Sos beszamelowyW małym rondlu rozpuszczamy maso, dodajemy
mąkę i energicznie mieszając podsmażamy przez kilka sekund
masło. Następnie cały czas mieszając wlewamy zimne
mleko i doprowadzamy w wrzenia. Zestawiamy z palnika, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Jeżeli mimo starannego mieszania w sosie zrobiły się wam grudki, beszamel możecie zblendować.Przygotowanie
grzybówGrzyby obieramy z zanieczyszczeń i opłukujemy pod bieżącą
wodą . Osuszamy na papierowym ręczniku. Na
oleju szklimy poszatkowaną
cebulę, następnie dodajemy podgrzybki i
masło. Smażymy je na dużym ogniu do miękkości. Doprawiamy obficie
pieprzem i
solą.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy
mąką i ponownie wyrabiamy formując okrąg średnicy ok. 30 cm z małym rantem. Placek przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę, a następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy
sosem beszamelowym. Na sosie rozkładamy podgrzybki z
cebulą, a następnie układamy kawałki
sera. Pizzę wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy
koperkiem.Smacznego!