Wykonanie
Jako wspaniała, a nadal nie doceniana żona postanowiłam wczoraj dla mojego
męża do pracy przygotować bułeczki
cebulowe :) Poszukałam odpowiedniego przepisu (orginał znajduje się tutaj) i zabrałam się wieczorem do gotowania. Wyszły przepyszne i zanim zdążyłam zrobić zdjęcie dwie już zniknęły, tuż po zdjęciach zniknęły dwie kolejne. A na śniadanie dla
męża z 8 pierwotnie przygotowanych zostały 3 :). Smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło. Jednak ostrzegam, ze przygotowanie tej potrawy wywołuje rzewne łzy na twarzy kucharza.
Ilośc porcji: 8 bułeczek
Składniki:Bułeczki:500g
mąki pszennej250ml ciepłego
mleka3 łyżki
oliwy30g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruFarsz:
8 małych
cebul2 łyżki
oliwySól i
pieprzNajpierw przygotowujemy zaczyn: do miski wkruszamy
drożdże, dodajemy
cukier, łyżkę
mąki i mniej więcej 50 ml ciepłego
mleka (nie można wlać gorącego bo zabijemy
drożdże). Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i dostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po tym czasie nasz zaczyn powinien być wyrośnięty i puszysty. Wlewamy do niego
mleko, dodajemy
sól i resztę
mąki, mieszamy. Dodajemy
olej i dalej mieszamy składniki. Blat podsypujemy
mąką, wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy do momentu gdy ciasto będzie się odklejało od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W
między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni z
oliwą dusimy na małym ogniu
cebule, wcześniej obraną i pokrojoną w cienkie pół talarki.
Cebule smażymy aż osiągnie ładny złoty kolor. Następnie możemy ją nieco doprawić i zostawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 w miare równych części. Każdą części rozkładamy palcami na płasko, a następnie robimy gniazdko ( środek cieńszy, a brzegi grubsze). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i napełniamy farszem
cebulowym. Brzegi smarujemy
wodą. Następnie wstawiamy bułeczki na około 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Smacznego!