ßßß
Ilośc porcji: 8 bułeczek
Składniki:Bułeczki:500g mąki pszennej250ml ciepłego mleka3 łyżki oliwy30g drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruFarsz:
8 małych cebul2 łyżki oliwySól i pieprzNajpierw przygotowujemy zaczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i mniej więcej 50 ml ciepłego mleka (nie można wlać gorącego bo zabijemy drożdże). Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i dostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po tym czasie nasz zaczyn powinien być wyrośnięty i puszysty. Wlewamy do niego mleko, dodajemy sól i resztę mąki, mieszamy. Dodajemy olej i dalej mieszamy składniki. Blat podsypujemy mąką, wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy do momentu gdy ciasto będzie się odklejało od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni z oliwą dusimy na małym ogniu cebule, wcześniej obraną i pokrojoną w cienkie pół talarki. Cebule smażymy aż osiągnie ładny złoty kolor. Następnie możemy ją nieco doprawić i zostawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 w miare równych części. Każdą części rozkładamy palcami na płasko, a następnie robimy gniazdko ( środek cieńszy, a brzegi grubsze). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i napełniamy farszem cebulowym. Brzegi smarujemy wodą. Następnie wstawiamy bułeczki na około 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Smacznego!





