Wykonanie
Zimno się zrobiło i przyjemnie jest włączyć piekarnik a do niego włożyć przepyszne,
cebulowe bułeczki. Aromatyczne i mięciutkie z chrupiącą skórką będą idealne na pierwszą kanapkę w nowym roku szkolnym.
ŹródłoSkładniki :pół szklanki letniego
mleka1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki miękkiego
masła1,5 szklanki letniej
wody24 g świeżych
drożdży3 średnie pokrojone w kostkę i podsmażone
cebule5,5 szklanki
mąki pszennejZ
drożdży zrobić rozczyn. Wymieszać
mleko,
wodę,
cukier,
sól i
masło. Do
mąki dodać rozczyn, płyny oraz
cebulę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto, podzielić na 20 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce, przykryć i ponownie odstawić na 30 min. Gdy są już wyrośnięte posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.Smacznego:)