ßßß Cookit - przepis na Bułki cebulowe - Buszująca w kuchni

Bułki cebulowe - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Bułeczki dobrze smakują z jajecznicą. Ciasto jest łatwe do wyrabiania i dość szybko wyrasta. Przepis ma idealne proporcje. Nie musiałam dodawać nawet grama mąki, żeby się nie kleiło, co się rzadko zdarza.
Składniki
letnie mleko, 1/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
drożdże, 12 gram
mąka pszenna, 2 i 3/4 szklanki
sól, 1,5 łyżeczki
miękkie masło, 1,5 łyżki
letnia woda, 3/4 szklanki
cebula, 1 sztuka
Sposób przygotowania
1. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju i przyprawić solą. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu.
2. W letnim mleku rozpuścić drożdże i po 1 łyżeczce mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Z mąki, soli, masła, wody i drożdży wyrobić gładkie ciasto. Dodać cebulę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Zrobić nacięcia tępą stroną noża.
5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/bulki-cebulowe