Wykonanie
Bułeczki dobrze smakują z jajecznicą. Ciasto jest łatwe do wyrabiania i dość szybko wyrasta. Przepis ma idealne proporcje. Nie musiałam dodawać nawet grama
mąki, żeby się nie kleiło, co się rzadko zdarza.Składnikiletnie
mleko, 1/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
drożdże, 12 gram
mąka pszenna, 2 i 3/4 szklanki
sól, 1,5 łyżeczkimiękkie
masło, 1,5 łyżkiletnia
woda, 3/4 szklanki
cebula, 1 sztukaSposób przygotowania1.
Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na brązowo na niewielkiej ilości
oleju i przyprawić
solą. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu.2. W letnim
mleku rozpuścić
drożdże i po 1 łyżeczce
mąki i
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3. Z
mąki,
soli,
masła,
wody i
drożdży wyrobić gładkie ciasto. Dodać
cebulę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Zrobić nacięcia tępą stroną noża.5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.