ßßß
Składniki:opakowanie makaronu typu Lasagne0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego3 cebule2 ząbki czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól do smakupieprz do smaku2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki cukrubazylia do smakuoregano do smaku400 g sera żółtegosos beszamelowyoliwaSos beszamelowy:litr mleka1/4 kostki masła2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej2-3 łyżki mąki pszennejWykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę i stale mieszać do czasu, aż zrobi nam się zasmażka. W osobnym rondelku zagotować mleko. Gdy będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem beszamelowym i wyłożyć mięso. Zetrzeć kolejną porcję sera żółtego i całość przykryć makaronem. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu i posypać resztką startego żółtego sera. Wierzch zapiekanki posypać bazylią i oregano.Gotową Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 30 minut.Smacznego ;)