Wykonanie
Niestety pogoda ostatnio płata nam
figle. Raz jest ciepło i
słonecznie za chwilę deszcz i ponuro- no ale takie uroki Polskiej jesieni.Dzisiaj na obiad przygotowałam dla nas Lasagne Bolognese-chociaż
smakowo przenieśliśmy się do
słonecznej Italii ;)Danie jest bardzo dobre i syte, wbrew pozorom szybkie do przygotowania.Szczególnie polecam jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia.Smacznego ;)

Składniki:opakowanie
makaronu typu Lasagne0,5 kg
mięsa mielonego wołowo- wieprzowego3
cebule2 ząbki
czosnku500 ml
przecieru pomidorowegosól do smaku
pieprz do smaku2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
cukrubazylia do smaku
oregano do smaku400 g
sera żółtegosos beszamelowyoliwaSos beszamelowy:litr
mleka1/4 kostki
masła2 łyżeczki
gałki muszkatołowej świeżo startej2-3 łyżki
mąki pszennejWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie. Do
cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki
czosnek oraz
mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy,
sól,
pieprz,
cukier,
bazylię i
oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W
między czasie przygotowujemy
sos beszamelowy.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego
mąkę i stale mieszać do czasu, aż
zrobi nam się zasmażka. W osobnym rondelku zagotować
mleko. Gdy będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić
gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować
masłem. Na spód wylać trochę
sosu beszamelowego, wyłożyć płaty
makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję
mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji
sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować
sosem beszamelowym i wyłożyć
mięso. Zetrzeć kolejną porcję
sera żółtego i całość przykryć
makaronem. Górę dania wysmarować resztą
beszamelowego sosu i posypać resztką startego
żółtego sera. Wierzch zapiekanki posypać
bazylią i
oregano.Gotową Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 30 minut.Smacznego ;)