ßßß
Składniki(na 6 porcji)- 500g mięsa mielonego wołowego- 2 bakłażany- 2 puszki pomidorów- 2 cebule- 1 ząbek czosnku- oliwa z oliwek- świeża pietruszka- sól, pieprz- 1/2 łyżeczki cynamonu (zależnie od smaku)- 2 łyżeczki bazylli- 2 łyżeczki oreganoSos beszamelowy:- łyżka masła- 300 ml mleka- 150g sera tartego mozzarella- 4 jajka- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- sól, pieprzPrzygotowanieBakłażan pokroić w okrągłe plastry, posolić i odstawić na 30 minut do puszczenia soków. Po tym czasie dokładnie opłukać, wysuszyć i włożyć do piekarnika. Piec do lekkiego zrumienienia, około 15 minut w 180 C.Rozpocząć przygotowanie sosu mięsno-pomidorowego. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek rozgnieść i razem zeszklić na patelni na oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone i przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylię i cynamon. Podsmażyć do lekko brązowego koloru, a następnie dodać pomidory z puszki. Sos dusić około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.Przygotować sos beszamelowy - w rondelku roztopić masło, a następnie dodać mleko. Na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania i odstawić. Dodać przyprawy - sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wsypać startą mozzarellę i dokładnie wymieszać. Ser powinien się lekko rozpuścić. Sos odstawić na chwilkę do ostudzenia, następnie roztrzepać 4 jajka i dodać je do sosu, bardzo dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć bakłażany naprzemiennie z sosem mięso pomidorowym zaczynając od bakłażanów na spodzie. Wierzch zalać sosem beszamelowym z jajkami. Piec do zrumienienia wierzchniej warstwy, około 30 minut w 180 C.Moussaka od razu po wyjęciu z piekarnika może się rozpadać. Jednak po ostudzeniu i ponownym odgrzaniu, nie powinno już być takiego problemu. Podawać ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!