ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie imbirowym - Buszująca w kuchni

Kurczak w sosie imbirowym - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybkie danie z woka. Pełne smaku. Marynata zwiera na tyle dużo aromatycznych składników, że przyprawy można sobie właściwie darować. Wsypałam tylko odrobinę papryki ostrej, aby dodać trochę pikanterii. Szczególnie ostrożnie należy dawkować sól, ponieważ sos sojowy jest dość słony.
Składniki
Marynata:
papryczka chili, 1 mała
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
świeży imbir, 45 g
sos sojowy, 2 łyżki
ocet ryżowy, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
miód, 1 łyżka
sok z cytryny, 2 łyżeczki
sól, papryka ostra
Pozostałe:
filet z kurczaka, 1 podwójny
marchewka, 1 sztuka
papryka czerwona, 1/2 sztuki
papryka zielona, 1/2 sztuki
grzyby mun, 10 g
oliwa do smażenia
makaron chiński, 200 g
bulion, 125 ml
mąka kukurydziana, 2 łyżeczki
kolendra lub natka pietruszki, 2 łyżki
Sposób przygotowania
Papryczkę chili, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić białych błonek. Pokroić w paseczki. Obtoczyć w marynacie i ostawić na pół godziny.
Marchewkę i obie papryki pokroić w słupki. Grzyby wrzucić na wrzątek. Gotować przez 5 minut. Odcedzić i drobno pokroić.
Wlać oliwę do woka. Rozgrzać, a następnie wrzucić kurczaka (bez marynaty). Kiedy się zetnie wrzucić marchewkę. Wlać pozostałą marynatę i bulion. Dodać obie papryki i grzyby. Chwilę gotować.
W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem. Kiedy zmięknie, odcedzić.
Wsypać mąkę kukurydzianą do sosu, wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Dodać makaron i pietruszkę. Całość dokładnie połączyć. Przełożyć na talerze.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/kurczak-w-sosie-imbirowym