Wykonanie
Bardzo szybkie danie z woka. Pełne smaku. Marynata zwiera na tyle dużo aromatycznych składników, że
przyprawy można sobie właściwie darować. Wsypałam tylko odrobinę
papryki ostrej, aby dodać trochę pikanterii. Szczególnie ostrożnie należy dawkować
sól, ponieważ
sos sojowy jest dość słony.SkładnikiMarynata:
papryczka chili, 1 mała
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbkiświeży
imbir, 45 g
sos sojowy, 2 łyżki
ocet ryżowy, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
miód, 1 łyżka
sok z cytryny, 2 łyżeczki
sól,
papryka ostraPozostałe:
filet z kurczaka, 1 podwójny
marchewka, 1 sztuka
papryka czerwona, 1/2 sztuki
papryka zielona, 1/2 sztuki
grzyby mun, 10 g
oliwa do smażenia
makaron chiński, 200 g
bulion, 125 ml
mąka kukurydziana, 2 łyżeczki
kolendra lub
natka pietruszki, 2 łyżkiSposób przygotowania
Papryczkę chili,
cebulę i
czosnek bardzo drobno posiekać.
Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić białych błonek. Pokroić w paseczki. Obtoczyć w marynacie i ostawić na pół godziny.
Marchewkę i obie
papryki pokroić w słupki.
Grzyby wrzucić na wrzątek. Gotować przez 5 minut. Odcedzić i drobno pokroić.Wlać
oliwę do woka. Rozgrzać, a następnie wrzucić
kurczaka (bez marynaty). Kiedy się zetnie wrzucić
marchewkę. Wlać pozostałą marynatę i
bulion. Dodać obie
papryki i
grzyby. Chwilę gotować.W międzyczasie
makaron zalać wrzątkiem. Kiedy zmięknie, odcedzić.Wsypać
mąkę kukurydzianą do sosu, wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Dodać
makaron i
pietruszkę. Całość dokładnie połączyć. Przełożyć na talerze.