Wykonanie
Jeśli szukacie czegoś, co jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i niebanalne, warto sięgnąć po potrawy inspirowane kuchnia meksykańską. Świeże warzywa i aromatyczne, pikantne
przyprawy stanowią mieszankę, której trudno się oprzeć. Ostateczny charakter danie zyskuje dzięki skropieniu
sokiem z cytryny. Tak też jest w przypadku tego
kurczaka z
papryką. Stopień ostrości można dostosować do własnego gustu. Przepis na podstawie McCormick.

2
filety z piersi kurczaka1
papryka czerwona1
papryka zielona2
czerwone cebule (dla ładnego efektu kolorystycznego można zastosować 1 białą i 1 czerwoną)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuew. więcej
chili - do smaku1/2 łyżeczki
oreganocytrynamarynata:6 łyżek
oleju3 łyżki
octu winnego1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
chili1 duży ząbek świeżego
czosnku1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka
cebuli w proszku3/4 łyżeczki
suszonego oreganoFilety kurczaka pokroić w cieniutkie paski. Z wyżej wymienionych składników przygotować marynatę. Marynować
mięso min. 20 minut.W tym czasie przygotowujemy warzywa:
papryki kroimy w cieniutkie paski,
cebule obieramy i siekamy w
pióra.Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość
oleju. Przekładamy
kurczaka wraz z całą marynata i szybko rumienimy, mieszając. Dodajemy warzywa, oprószając je dodatkowo 1/2 łyżeczki
oregano. Składniki smażymy razem, aż
mięso będzie usmażone a
cebula szklista. Pilnujemy, by
papryka pozostała nadal chrupiąca. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ew. dodatkowym
chili.Danie skrapiamy
sokiem z 1/2
cytryny.Możemy podać z dodatkowymi ćwiartkami
cytryny do skropienia na talerzu.Wspaniale smakuje z kleksem
jogurtu naturalnego, tortillami lub
ryżem fasolowym.