ßßß
Klasyczne Fajitas z wołowinySkładniki:½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski2 plasterki cytryny4 tortille4 łyżki kwaśnej śmietany4 łyżki salsyPrzyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać)1 łyżka chili w proszku1 łyżeczka mielonego kminku½ łyżeczki oregano½ łyżeczki soli czosnkowej2 łyżki wodyPrzygotowanie:Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę i przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć
Wyjątkowe fajitas z wołowinySkładniki:¼ szklanki soku z limonki2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy4 ząbki czosnku3 łyżki oleju roślinnego3 łyżki posiekanych liści kolendry½ łyżeczki mielonego kminku½ małej cebuli, drobno posiekanej1 duża papryka chipotle2 kg steka z polędwicy wołowejsól koszernaświeżo zmielony czarny pieprz2 duże cebule pokrojone w cienkie plasterki3 czerwone papryki2 łyżki oliwy z oliwek12 kukurydzianych tortilliPrzygotowanie:Przy pomocy np., blendera wymieszać sok z limonki, pomarańczy, czosnek, olej roślinny, liście kolendry, kminek, drobno posiekaną cebulę i paprykę chipotle. Mieszać aż uzyskamy konsystencję puree. Polędwicę wołową pokroić w cienkie paski. Przygotowaną wcześniej marynatę i paski wołowiny umieścić w worku do marynowania żywności i przechowywać w lodówce od 2-4 godzin. Po tym czasie w dużym naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny nad warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. ZawinąćDo przygotowania tych przepisów polecamy specjalnie żeliwne patelnie do fajity .Ciężka żeliwna patelnia do przygotowywania fajity i innych potraw smażonych na grillu. Zestaw zawiera drewnianą solidną deskę oraz patelnię z silikonową rączką ułatwiającą operowanie patelnią na grillu