ßßß Cookit - przepis na Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe

Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe

nazwa

Wykonanie

Fajitas jest po prostu jednym z najprostszych i najszybszych posiłków jakie możemy przygotować na grillu. Jest to idealny posiłek dla osób, które mają mało czasu na gotowanie czy grillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej.
Klasyczne Fajitas z wołowiny
Składniki:
½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki
¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki
1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
2 plasterki cytryny
4 tortille
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki salsy
Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać)
1 łyżka chili w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki soli czosnkowej
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę i przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć
Wyjątkowe fajitas z wołowiny
Składniki:
¼ szklanki soku z limonki
2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki posiekanych liści kolendry
½ łyżeczki mielonego kminku
½ małej cebuli, drobno posiekanej
1 duża papryka chipotle
2 kg steka z polędwicy wołowej
sól koszerna
świeżo zmielony czarny pieprz
2 duże cebule pokrojone w cienkie plasterki
3 czerwone papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
12 kukurydzianych tortilli
Przygotowanie:
Przy pomocy np., blendera wymieszać sok z limonki, pomarańczy, czosnek, olej roślinny, liście kolendry, kminek, drobno posiekaną cebulę i paprykę chipotle. Mieszać aż uzyskamy konsystencję puree. Polędwicę wołową pokroić w cienkie paski. Przygotowaną wcześniej marynatę i paski wołowiny umieścić w worku do marynowania żywności i przechowywać w lodówce od 2-4 godzin. Po tym czasie w dużym naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny nad warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć
Do przygotowania tych przepisów polecamy specjalnie żeliwne patelnie do fajity .
Ciężka żeliwna patelnia do przygotowywania fajity i innych potraw smażonych na grillu. Zestaw zawiera drewnianą solidną deskę oraz patelnię z silikonową rączką ułatwiającą operowanie patelnią na grillu
Źródło:http://naruszcie.pl/2965/ale-meksyk-na-grillu-fajitas-wolowe-polecane-przepisy-metody-przygotowania-akcesoria