Wykonanie
Fajitas jest po prostu jednym z najprostszych i najszybszych posiłków jakie możemy przygotować na grillu. Jest to idealny posiłek dla osób, które mają mało czasu na gotowanie czy grillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej.

Klasyczne Fajitas z
wołowinySkładniki:½ kg
steka z
polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki¼ dużej
cebuli pokrojonej w plasterki1 średnia
zielona papryka, pokrojona w cienkie paski1 średnia
czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski2 plasterki
cytryny4 tortille4 łyżki kwaśnej
śmietany4 łyżki salsy
Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać)1 łyżka
chili w proszku1 łyżeczka mielonego
kminku½ łyżeczki
oregano½ łyżeczki
soli czosnkowej2 łyżki
wodyPrzygotowanie:Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać
wołowinę,
cebulę,
paprykę i
przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla). Gdy patelnia się rozgrzewa
mięso i warzywa skropić
oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć.
Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć
sok z cytryny na d warzywami i
wołowiną. Łyżką nabierać kawałki
mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną
śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć

Wyjątkowe fajitas z
wołowinySkładniki:¼ szklanki
soku z limonki2/3 szklanki świeżego soku z
pomarańczy4 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju roślinnego3 łyżki posiekanych liści
kolendry½ łyżeczki mielonego
kminku½ małej
cebuli, drobno posiekanej1 duża
papryka chipotle2 kg
steka z
polędwicy wołowejsól koszernaświeżo zmielony
czarny pieprz2 duże
cebule pokrojone w cienkie plasterki3
czerwone papryki2 łyżki
oliwy z oliwek12 kukurydzianych tortilliPrzygotowanie:Przy pomocy np., blendera wymieszać
sok z limonki,
pomarańczy,
czosnek,
olej roślinny, liście
kolendry,
kminek, drobno posiekaną
cebulę i
paprykę chipotle. Mieszać aż uzyskamy konsystencję puree.
Polędwicę wołową pokroić w cienkie paski. Przygotowaną wcześniej marynatę i paski
wołowiny umieścić w worku do marynowania żywności i przechowywać w lodówce od 2-4 godzin. Po tym czasie w dużym naczyniu wymieszać
wołowinę,
cebulę,
paprykę, doprawić
solą i
pieprzem. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla). Gdy patelnia się rozgrzewa
mięso i warzywa skropić
oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć.
Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć
sok z cytryny nad warzywami i
wołowiną. Łyżką nabierać kawałki
mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną
śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. ZawinąćDo przygotowania tych przepisów polecamy specjalnie żeliwne patelnie do fajity .Ciężka żeliwna patelnia do przygotowywania fajity i innych potraw smażonych na grillu. Zestaw zawiera drewnianą solidną deskę oraz patelnię z silikonową rączką ułatwiającą operowanie patelnią na grillu
