ßßß
Jest to tradycyjny przepis na włoskiego steka. Steki te są lekko przyprawione solą, pieprzem i odrobiną cytryny.Składniki:2 steki Fiorentina / New York Strip2 cytryny2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli morskiej½ łyżeczki czarnego pieprzuPrzygotowanie:Sok z jednej cytryny wlać do płytkiego naczynia do pieczenia. Drugą cytrynę pokroić i 4 liny i odłożyć na bok. Steki umieścić w naczyniu i natrzeć z obu stron sokiem z cytryny, steki pozostawić w naczyniu na około 10 minut. Steki wyjąć z naczynia i doprawić solą i pieprzem. Grilla rozgrzać do średniej temperatury, grillować do pożądanego stopnia wysmażenia (poradnik grillowania steków). Po usmażeniu steki usunąć z grilla i odstawić na 2 minuty. Następnie pokroić w poprzek włókien na paski o grubości około 1 ½ cm. Umieścić na półmisku, skroić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku w razie potrzeby. Podawać z pozostałymi kawałkami cytryny.Bistecca alla Pizzaiola – czyli stek w grillowanych pomidorachTo klasyczne włoskie danie posmakuje praktycznie każdemu. Grillowane steki, podaje się z grillowanymi pomidorami i odpowiednim „ładunkiem” ziół.Składniki:225 g steka z polędwicy wołowej4 pomidory śliwkowe2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki, drobno posiekanego świeżego oregano2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii4 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Rozgrzać grilla. Steki natrzeć łyżką oliwy. Pomidory przeciąć wzdłużnie na połowy. Grillować pomidory przeciętą stroną do rusztu aż będą miały przypalony ładny wzór i zmiękną. Pomidory usunąć z grilla i usunąć skórkę. Umieścić steki na ruszcie. Podczas grillowania steków w rondelku umieścić grillowane pomidory i pozostałe składniki (w tym 1 łyżka oliwy). Pomidory „zdusić” przy pomocy widelca, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Następnie wyjąć z grilla i pociąć na wąskie paski. Steki dodać do sosu pomidorowego i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać samodzielnie lub z makaronem.Toskański stek z suszonymi pomidorami
Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny.Składniki:2 ulubione steki o grubości około 2 cm½ szklanki czerwonego wina½ szklanki suszonych pomidorów pakowanych w oleju, odsączone¼ szklanki świeżych liści bazylii3 łyżki oliwy z oliwek4 drobno posiekane ząbki czosnku2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz steków wymieszać w blenderze aż będą gładkie i gęste. Przelać do płytkiego naczynia do pieczenia. Do naczynia dodać steki o dobrze je obtoczyć z każdej strony. Naczynie ze stekami przykryć i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Rozgrzać grilla. Wyjąć steki z marynaty i grillować na dużym ogniu do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Pozostała marynatę wyrzucić.Sos Marinara z grillowanych pomidorów
Sos Marinara to bardzo popularny sos pomidorowy pochodzący z Włoch. Grillowanie pomidorów umożliwia łatwe usuwanie skóry i napełnia każdy kawałek pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości cukrów. Sos ten jest często używany do makaronów, ryżu oraz jak sos do pizzy.Składniki:14 średniej wielkości jędrnych pomidorów½ szklanki posiekanej cebuli¼ szklanki oliwy z oliwek1 łyżka, świeżego drobno posiekanego oregano2-3 duże liście świeżej Bazylii drobno posiekane2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonych płatków paprykiPrzygotowanie:Pomidory przeciąć na pół, usunąć rdzeń/łodygi. Ciętą stronę pomidorów natrzeć oliwą z oliwek. Pomidory grillować na grillu rozgrzanym do średniej temperatury, ciętą stroną do rusztu. Grillować około 5 minut aż zaczynają brązowieć a skórka ładnie odchodzić. Usunąć z grilla. Usunąć skórkę z pomidorów. Pomidory wymieszać przy pomocy blendera i odstawić. W międzyczasie podgrzać w garnku podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki w tym pomidory i razem wymieszać. Całość dusić w niskiej temperaturze przez około 10-15 minut. Dodać odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty.