ßßß Cookit - przepis na Peperonata na zapas

Peperonata na zapas

nazwa

Wykonanie

Sezon na paprykę w pełni. Warto zatrzymać ten moment w szklanym słoiczku. Prezentuję zatem dziś najbardziej paprykowy z paprykowych przetworów - włoską peperonatę. Jest wyśmienita jak dodatek do mięs a i na kanapce świetnie się sprawdza, nie mówiąc o makaronie.
Składniki:
8 dużych kolorowych papryk
2 cebule - u mnie były też 2 szalotki
3 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
garść zielonych oliwek
4 łyżki oleju lub oliwy
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
łyżeczka cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oleju, w dużym rondlu. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć 5 minut. Z pomidorów odlać zalewę i dorzucić je do rondla. Przyprawić. Dusić pół godziny pod przykryciem. Przy końcu duszenia dodać przecięte na pół oliwki.
Przygotować 3 półlitrowe słoiki - muszą być dobrze umyte i wyparzone.
Przełożyć peperonatę do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Powinny stygnąć odwrócone do góry nogami.
Smacznego w lecie i zimie!
Źródło:http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/09/peperonata-na-zapas.html