ßßß
Składniki:4 porcje400-500 makaronu spaghetti1 łyżka oliwy3 plastry wędzonego boczku1 duża cebula2 ząbki czosnku1 marchewkałodyga selera naciowego250 g zmielonej wołowinyszklanka czerwonego winapuszka krojonych pomidorówliść laurowyświeżo starty parmezan do posypaniaświeżo mielony pieprzsólWykonanie:Boczek, cebulę, marchewkę, seler kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy, an średnim ogniu, boczek, aż stanie się złoto-brązowy. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy dopóki nie zmiękną. Zwiększamy nieco ogień i dodajemy wołowinę. Gdy mięso będzie brązowe dolewamy wino i gotujemy, aż ok. 1/3 płynu wyparuje. Zmniejszamy ogień, dodajemy liść laurowy, pomidory, marchewkę i seler. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy około godziny. Od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączony posypujemy parmezanem i polewamy sporą ilością sosu. Na sos sypiemy odrobinę pieprzu i ponownie odrobinę sera.Bon appetit!Przepis pochodzi stąd.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)