ßßß
Cookit - przepis na Spaghetti bolognese
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Spaghetti bolognese
Składniki
Przecier pomidorowy
Boczek wędzony
Cebula
Czosnek
Marchew
Wino wytrawne
Parmezan
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Makaron spaghetti
Wykonanie
Proponuję dziś prawie oryginalne spaghetti bolognese :DDlaczego prawie oryginalne?? A no już wyjaśniam.Porcja dla 2-3osóbSkładniki:- 40 dkg
mielonego mięsa
wieprzowego (w oryginale jest
wołowina
)- 700 ml
przecieru pomidorowego
- 10 dkg
wędzonego boczku
- 1 duża
cebula
- 3 ząbki
czosnku
- 1/2
marchewki
- 200 ml czerwonego
wytrawnego wina
-
ser parmezan
-
sól
,
pieprz
-
oliwa
do smażenia-
makaron spaghetti
.UWAGA!! W oryginale jest jeszcze dodany
listek laurowy
oraz
seler
!!Wykonanie:
Cebulę
,
marchew
oraz
czosnek
obrać.
Cebulę
i
boczek
posiekać,
czosnek
przegnieść przez praskę,
marchew
zetrzeć na tarce.Rozgrzać niewielką ilość
oliwy
na patelni i dodać
czosnek
oraz
cebulę
. Smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie dodać
boczek
i smażyć, aż stanie się złoto-brązowy. Kolejno dodać
mięso mielone
. Smażyć 5-10 minut. Na koniec dorzucić startą
marchew
.Dodać
czerwone wino
i zredukować jego objętość o połowę. Wlać
przecier pomidorowy
.Całość dusić około 1 godziny.Pod koniec gotowania doprawić do smaku
solą
i
pieprzem
.W
między
czasie ugotować
makaron spaghetti
.
Makaron
odcedzić, przełożyć na talerz. Polać sosem bolognese oraz obficie posypać
serem
.Gotowe. Smacznego.
Źródło:
http://kryzysowa-kuchniadomowa.blogspot.com/2012/12/spaghetti-bolognese.html
Przepisy powiązane
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Składniki powiązane (0)