ßßß
Cookit - przepis na Spaghetti bolognese
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Spaghetti bolognese
Składniki
Parmezan
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Makaron spaghetti
Cebula
Boczek wędzony
Przecier pomidorowy
Wino wytrawne
Marchew
Czosnek
Wykonanie
Proponuję dziś prawie oryginalne spaghetti bolognese :DDlaczego prawie oryginalne?? A no już wyjaśniam.Porcja dla 2-3osóbSkładniki:- 40 dkg
mielonego mięsa
wieprzowego (w oryginale jest
wołowina
)- 700 ml
przecieru pomidorowego
- 10 dkg
wędzonego boczku
- 1 duża
cebula
- 3 ząbki
czosnku
- 1/2
marchewki
- 200 ml czerwonego
wytrawnego wina
-
ser parmezan
-
sól
,
pieprz
-
oliwa
do smażenia-
makaron spaghetti
.UWAGA!! W oryginale jest jeszcze dodany
listek laurowy
oraz
seler
!!Wykonanie:
Cebulę
,
marchew
oraz
czosnek
obrać.
Cebulę
i
boczek
posiekać,
czosnek
przegnieść przez praskę,
marchew
zetrzeć na tarce.Rozgrzać niewielką ilość
oliwy
na patelni i dodać
czosnek
oraz
cebulę
. Smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie dodać
boczek
i smażyć, aż stanie się złoto-brązowy. Kolejno dodać
mięso mielone
. Smażyć 5-10 minut. Na koniec dorzucić startą
marchew
.Dodać
czerwone wino
i zredukować jego objętość o połowę. Wlać
przecier pomidorowy
.Całość dusić około 1 godziny.Pod koniec gotowania doprawić do smaku
solą
i
pieprzem
.W
między
czasie ugotować
makaron spaghetti
.
Makaron
odcedzić, przełożyć na talerz. Polać sosem bolognese oraz obficie posypać
serem
.Gotowe. Smacznego.
Źródło:
http://kryzysowa-kuchniadomowa.blogspot.com/2012/12/spaghetti-bolognese.html
Przepisy powiązane
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara
Składniki powiązane (0)