ßßß
Składniki (ok 4 porcje) :400 g makaronu spaghetti300 ml śmietanki 30 %ok 300 g boczku wędzonego3 żółtka150 ml białego wytrawnego winasól i świeżo mielony pieprzok 5 łyżek tartego parmezanu2 ząbki czosnku2 cebulełyżeczka oliwybazylia (do dekoracji)Boczek kroimy w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy dosłownie łyżeczkę oliwy, a następnie wrzucamy boczek. Smażymy do zrumienienia.Gotujemy makaron zgodnie z wytycznymi na opakowaniu - wersja al dente ;) możemy gotować np o minutę krócej.W między czasie drobno kroimy cebulę i czosnek, dodajemy na patelnię do boczku. Dusimy do momentu, aż cebulka zrobi się miękka i szklista. Następnie dolewamy wino. Smażymy jeszcze chwilkę.Do miseczki wlewamy śmietanę i żółtka. Dokładnie wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień i bardzo powoli dolewamy śmietankę na patelnie, cały czas mieszając i kontrolując czy śmietana się nie waży. Jeżeli tak jest możemy odlać do szklanki/słoika odrobinę wywaru z patelni i zmieszać z łyżką śmietany- dodać to na patelnie i dopiero potem dolewać resztę sosu.Gdy już sos będzie cały na patelni, dodajemy odsączony makaron. Mieszamy wszystko dokładnie (co nie będzie łatwe). Podgrzewamy jeszcze chwilkę na patelni. Gotowe.Smacznego!
Pomysł na dodanie wina do tego dania podpatrzyłam na blogu kuchenne fantazje - bardzo dziękuję :)