Wykonanie
Kolejna odsłona makaronowa, tylko tym razem z
makaronu bliższego naszemu położeniu geograficznemu.Przepisów na to spaghetti na internecie jest bardzo dużo, u mnie oczywiście musi być z wkładką ;)Danie jest bardzo sycące, w miarę szybko także można je przygotować. Stanowi miła odmianę do bardzo popularnego u nas
pomidorowego bolognese.
Składniki (ok 4 porcje) :400 g
makaronu spaghetti300 ml
śmietanki 30 %ok 300 g
boczku wędzonego3
żółtka150 ml białego
wytrawnego winasól i świeżo mielony
pieprzok 5 łyżek tartego
parmezanu2 ząbki
czosnku2
cebulełyżeczka
oliwybazylia (do dekoracji)
Boczek kroimy w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy dosłownie łyżeczkę
oliwy, a następnie wrzucamy
boczek. Smażymy do zrumienienia.Gotujemy
makaron zgodnie z wytycznymi na opakowaniu - wersja al dente ;) możemy gotować np o minutę krócej.W
między czasie drobno kroimy
cebulę i
czosnek, dodajemy na patelnię do
boczku. Dusimy do momentu, aż
cebulka zrobi się miękka i szklista. Następnie dolewamy
wino. Smażymy jeszcze chwilkę.Do miseczki wlewamy
śmietanę i
żółtka. Dokładnie wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień i bardzo powoli dolewamy
śmietankę na patelnie, cały czas mieszając i kontrolując czy
śmietana się nie waży. Jeżeli tak jest możemy odlać do szklanki/słoika odrobinę
wywaru z patelni i zmieszać z łyżką
śmietany- dodać to na patelnie i dopiero
potem dolewać resztę sosu.Gdy już sos będzie cały na patelni, dodajemy odsączony
makaron. Mieszamy wszystko dokładnie (co nie będzie łatwe). Podgrzewamy jeszcze chwilkę na patelni. Gotowe.Smacznego!
Pomysł na dodanie
wina do tego dania podpatrzyłam na blogu kuchenne fantazje - bardzo dziękuję :)