ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

500 g makaronu spaghetti
200 g wędzonego boczku
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka
1 ząbek czosnku
1 cebula
100 ml białego, wytrawnego wina
100 g sera żółtego, starkowanego
Sól
Pieprz
Bazylia suszona
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażać, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę drobno posiekać. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodać wino. Czosnek drobno posiekać i przełożyć na patelnię. Całość dusić około 5 minut.
W miseczce wymieszać żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlać na patelnię i wrzucić do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszyć płomień i wlać jajka ze śmietaną i serem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do sosu przekłożyć ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/spaghetti-carbonara/9223372036854775807