Witam,wcześniej zaproponowaliśmy Wam prosty przepis na spaghetti bolognese, teraz przyszedł czas na równie prosty przepis na spaghetti carbonara. Bardzo smaczne - polecam!Składniki na 3-4 porcje:150 g boczku wędzonego ;1 cebula;2 łyżki startego żółtego sera;3 żółtka;250 ml śmietany 30%;makaron spaghetti;3 ząbki czosnku;sól i pieprz do smaku;świeża bazylia.Wykonanie:1. Boczek pokroić w paski, podsmażyć i wyłożyć z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić przez 5 minut.3. Do cebuli i czosnku dodać boczek, zalać połową śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu.4. Drugą połowę śmietany wymieszać z żółtkami oraz serem startym na tarce i dodać do patelni. Dodać sól i pieprz.5. Gotować dopóki nie zgęstnieje często mieszając. Pod koniec dodać świeżą bazylię.6. Sosem polać ugotowany makaron spaghetti al dente, posypać startym serem i przyozdobić bazylią.SMACZNEGO!