ßßß
Scroll down for recipe in EnglishSpaghetti carbonara z pieczarkami(4 porcje)Składniki:500 g makaronu spaghetti200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki250 ml śmietanki 30%3 żółtka1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 cebula, pokrojona w kostkę100 ml białego, wytrawnego wina2 łyżki tartego parmezanusól, pieprzposiekana bazylia do podaniaPrzygotowanie:Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz.Do tej samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje.W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek.Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią.Smacznego!English version
Mushroom spaghetti carbonara(4 servings)Ingredients:500 g spaghetti200 g smoked bacon, diced200 g mushrooms, sliced250 ml of double cream3 egg yolks1 clove garlic, finely chopped1 onion, diced100 ml dry white wine2 tablespoons grated parmesan cheesesalt pepperchopped basil to servePreparation:Cook the pasta according to package directions and drain.Preheat a deep pan over high heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned. Remove it from the pan.To the same pan add the onion, cook until translucent and add mushrooms. Cook until lightly browned, add the garlic and add the wine. Cook for about 5 minutes.In a bowl, mix the egg yolks, 120 ml cream and cheese. Pour the remaining cream into the pan and add the bacon.Reduce the heat and add the eggs with cream and cheese. Season with salt and pepper to taste and cook until the sauce thickens slightly.Mix in cooked pasta and mix thoroughly. Serve sprinkled with basil.Enjoy!
Share the post "Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara"


