Wykonanie
Bardzo lubię carbonarę ale nie jadamy jej zbyt często bo do lekkich dań na pewno nie należy. U mnie w domu pojawia się ona nie częściej niż raz, dwa
razy do roku. Wczoraj właśnie mieliśmy dzień małego szaleństwa obiadowego ;)Przy Carbonarze nie ma za dużo pracy więc raz dwa możemy
mieć pyszny i jakże sycący obiad. Proporcje jakie podałam wystarczyły do wyżywienia i nasycenia 3 dorosłych mężczyzn oraz dwóch kobietek.Carbonarę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Antonio
Składniki:0,5 kg
wędzonego boczku10 dag
sera Gran Moravia300 ml
kremówki 30%3
żółtka2
cebule2 ząbki
czosnkusól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku
makaron typu SpaghettiWykonanie:
Boczek obrać ze skóry i pokroić na małą kosteczkę. Przełożyć na patelnie i podsmażyć. W
między czasie obrać
cebulę i skroić ją w
pióra. Gdy
boczek będzie już gotowy przełożyć go do miseczki (bez tłuszczu) a na patelnię przełożyć
cebulę i ją usmażyć. Następnie do
cebuli dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. W miseczce rozmieszać
żółtka z 150 ml kremówki i połową
startego sera, odłożyć. Na patelnię wylać resztę kremówki i dodać podsmażony
boczek, całość dusić przez około 5 minut. Następnie dodać roztrzepane z kremówką i
serem żółtka, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem,
bazylią i dusić do czasu zgęstnienia sosu.
Makaron typu spaghetti ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Sos połączyć z
makaronem, dokładnie wymieszać i podgrzać.Gotowe danie posypać
startym serem.Smacznego ;)