ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)
500g makaronu spaghetti
300g wędzonego boczku
1 duża cebula
150ml białego, wytrawnego wina
250ml śmietanki 12%
3 żółtka
2 ząbki czosnku
100g startego, żółtego sera
sól, pieprz
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.
3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje.
4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/spaghetti-carbonara.html