Wykonanie
Przyrządzacie czasem łazanki? Najczęściej
makaron ten podaje się z
kapustą i
pieczarkami lub
grzybkami leśnymi , co oczywiście jest pyszne, ale ja – jak to ja – musiałam spróbować czegoś innego :) Podobno nazwa łazanki – ze względu na swój płaski, prostokątny kształt – pochodzi od włoskiego lasagne. A ten z kolei najczęściej podaje się pod postacią bolognese, czyli z farszem
mięsno-
pomidorowym, beszamelem i
mozzarelą. Zrobiłam więc lasagne łazankowe :) Klasyczny beszamel zastąpiłam czymś ciekawym… no ale nie ma co opowiadać, trzeba spróbować! :)
Składniki: na głęboką blachę o wymiarach ok. 43×33 cmSos
mięsno –
pomidorowy + łazanki :850 g
mielonego mięsa wieprzowego (użyłam
łopatki, którą sama zmieliłam)500g
makaronu jajecznego łazanka400 g (puszka)
pomidorów krojonych500 g zagęszczonego
soku pomidorowego5 ząbków
czosnkuduża biała
cebula2 łyżki
oliwy (plus do wysmarowania blachy)2 łyżeczki
bazylii2 łyżeczki
oreganopęczek
natki pietruszki2 łyżeczki
cukrusólpieprzGęsty kremowy sos:500 g
białego sera typu włoskiego (użyłam Capreggio z Biedronki)50 g
startego sera typu
parmezanjajko200 -230 ml
mleka1,5 łyżeczki
oreganosólpieprzoraz200 g tartej
mozzarelliWykonanie:
Cebulę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Makaron gotujemy, al dente (proponuję ok 3-4 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Po ugotowaniu przepłukujemy do zimną
wodą i odstawiamy.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Szklimy na niej
cebulę i po chwili dodajemy
czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy
mięso. Przyprawiamy solidnie
solą i
pieprzem.Dolewamy zagęszczony
sok pomidorowy i
pomidory krojone. Mieszamy. Dodajemy
cukier, posiekaną
pietruszkę,
oregano i
bazylię.Gęsty kremowy sos:
biały ser rozkruszamy do miski. Dodajemy
jajko,
ser typu
parmezan,
mleko. Po zmieszaniu miksujemy blenderem na gładką masę. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano.
Makaron mieszamy z
mięsem z
sosem pomidorowym.Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Duża blachę smarujemy
oliwą. Wykładamy
makaron z
mięsem. Wierzch smarujemy kremowym sosem i posypujemy
mozzarellą. Zapiekamy około 30 minut.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!