ßßß
Składniki: na głęboką blachę o wymiarach ok. 43×33 cmSos mięsno – pomidorowy + łazanki :850 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam łopatki, którą sama zmieliłam)500g makaronu jajecznego łazanka400 g (puszka) pomidorów krojonych500 g zagęszczonego soku pomidorowego5 ząbków czosnkuduża biała cebula2 łyżki oliwy (plus do wysmarowania blachy)2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki oreganopęczek natki pietruszki2 łyżeczki cukrusólpieprzGęsty kremowy sos:500 g białego sera typu włoskiego (użyłam Capreggio z Biedronki)50 g startego sera typu parmezanjajko200 -230 ml mleka1,5 łyżeczki oreganosólpieprzoraz200 g tartej mozzarelliWykonanie:Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy, al dente (proponuję ok 3-4 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Po ugotowaniu przepłukujemy do zimną wodą i odstawiamy.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej cebulę i po chwili dodajemy czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy mięso. Przyprawiamy solidnie solą i pieprzem.Dolewamy zagęszczony sok pomidorowy i pomidory krojone. Mieszamy. Dodajemy cukier, posiekaną pietruszkę, oregano i bazylię.Gęsty kremowy sos: biały ser rozkruszamy do miski. Dodajemy jajko, ser typu parmezan, mleko. Po zmieszaniu miksujemy blenderem na gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.Makaron mieszamy z mięsem z sosem pomidorowym.Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Duża blachę smarujemy oliwą. Wykładamy makaron z mięsem. Wierzch smarujemy kremowym sosem i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy około 30 minut.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!